Kedves Olvasó!

Köszönjük, hogy megnyitotta honlapunkat. Szeretnénk, ha megismerkedne Tokaj környezetével, látnivalóival, a szőlő- és borkultúrával, eközben múltunkkal és jelenünkkel, valamint terveinkkel!

Miért szeretik vendégeink Tokajt? A természeti szépségekért, a zárt élettérben kiépült városunk hangulatáért és látnivalóiért, valamint boráért és kultúrájáért.

A Kopasz-tető (térképen Tokaji-hegy, 514 m.) síkságon ötven kilométerről már látszik, magaslatokról ettől nagyobb távolságról is vonzza az emberek tekintetét. Így van ez ősidők óta: irányjelző, hívogató és gondolatébresztő. Tövében a hegy és folyók közzé szorulva, elnyúlva és szétterülve fekszik Tokaj városa. Itt minden a természetről szól. Akkor érezzük jól magunkat, ha látjuk a hegyet. Emellett megszoktuk, hogy bármelyik pontról percek alatt kint találjuk magunkat a természetben. A hegyre kapaszkodva kitárul előttünk a világ. Lent, a Tisza és Bodrog partján elvarázsol a környezet.

Gazdag természeti adottságainkhoz jelentős építészeti kultúra társul. Maga a városi séta is maradandó élményt nyújt. Kulturális központunk színháza, konferenciaterme és világörökségi bormúzeuma mellett más létesítmények: a tokaji múzeum, kiállítótermek, valamint Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri színháza, a Fesztiválkatlan rendezvényei várják látogatóikat. A szabadidő eltöltésének páratlan lehetőségei vannak. A folyókon a strandolás mellett a vízi sportok kedvelői, a hegyen a túrázók, télen a síelők élvezhetik a természet adottságait. Hotelek, panziók, éttermek és más vendéglátók gondoskodnak pihenésükről és ellátásukról. Városunk boraink megismeréséhez  a híressé vált Szerelmi pincesor és a többi, nagy hagyománnyal rendelkező pincészet is kiépült.

Városunk névadója egy sajátos tájnak, a 2002-ben a világörökségek közzé felvett „Tokaj történelmi borvidéknek.” Ez 27 település egymáshoz igazított színvonalas termelő tevékenységét, az erre épült oktatási és kulturális infrastruktúrát, valamint a vendéglátás és szórakoztatás sajátos rendszerét jelenti. Tokaj városa részese mindezeknek, s 1932 óta itt tartják a termőtáj közös rendezvényét, a Szüreti Napokat. Ez a borvidék közös ünnepe.

Tokaj látogatóit, vendégeit munkatársaim segítségével tájékoztatni szeretném környezetföldrajzi, történelmi, turisztikai, kulturális és sok más ismeret felsorakoztatásával. Kérem, nyissák meg ezeket az oldalakat.

Nemcsak a hegy és a folyók, de a város lakói is hívják és várják Önöket!

Fogadják szeretetteljes meghívásunkat!

Posta György polgármester