Zöld-infrastruktúra fejlesztés Tokajban - TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00041

A projekt alapvetően a meglévő zöld területek megújításával, új területek bevonásával a lakosság és az ide látogatók számára teremt lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére.

top plusz logoA fejlesztés tartalma:

Jelen fejlesztés azt szolgálja, hogy Tokaj már középtávon egy attraktív városképpel, járásközponti funkcióját jól betöltő kisvárossá váljon. Átfogó cél Tokaj környezeti értékeinek megóvása, helyreállítása, és a minőségi élet biztosításához szükséges lehetőségek kiaknázása.

A projektbe bevont területek nagy része alulhasznosított vagy nem hasznosított. A belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztése (zöldfelületek, közlekedő felületek megújítása) kilenc helyszínen valósul meg (Kis Albert tér, Gönczi utca, Benedek Pál utca, Csurgó völgyi út, Dózsa György utca, Zákó köz, Hősök tere 1. – I. Vh emlékmű környezete, Szepsy László utca, Terebes utca). A fejlesztés következtében ezen területeken található zöldfelület, járdák, sétányok, egyes helyszíneken a térvilágítási rendszerek, utcabútorok is megújulnak. A telepítésre kerülő növényállomány kevésbé érzékeny a folyamatosan változó éghajlati hatásokra, így a jövőben könnyebben és egyszerűbben fenntarthatóvá és üzemeltethetővé válnak a fejlesztett területek.

A projekt keretében megújuló energia hasznosítására (napelemes kandeláberek) és „okos” eszközök (okospadok) kihelyezésére is sor kerül. A projekt része szemléletformálás.

A fejlesztés várható eredményei:

- Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás céljából épített vagy felújított zöld infrastruktúra: 5269 m2

- Felújítással, korszerűsítéssel, újjáépítéssel érintett közterületek burkolata: 1011 m2

Kedvezményezett neve: Tokaj Város Önkormányzata
A fejlesztés címe: Zöld-infrastruktúra fejlesztés Tokajban
Projektazonosító: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00041
A szerződött támogatás összege: 196 173 800 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
A projekt kezdete: 2022. 09. 01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024. 08. 31.