Több mint száz tartós élelmiszer csomagot osztott ki az Együtt Tokaj Városáért Egyesület. A lokálpatrióta szervezet már közel egy éve segít különböző formában. A barátokból verbuválódott egyesület eredeti célja a karitatív tevékenység mellett a városszépítő munkálatok elindítása volt. Molnár Tibor, az egyesület elnöke elmondta, eleinte még a tagsággal közösen láttak neki a munkának, de mára sokan csatlakoztak hozzájuk. Olyanok, akik hittek abban, hogy közösen, közösségben gondolkodva lehet csak előre menni.

- Összefogásunk első feladata a városi tanuszoda melletti játszótér rendbetétele volt. Az ott lévő játékokat, padokat Sulyóczki Rita és az általa megálmodott színek segítségével életre keltettük a gyerekek számára. Ezt követte a vasútállomásnál található székelykapu, amit egykor Tomasovics Gyula bácsi készített, majd a vele átellenben lévő Bacchus szobor kapott új színvilágot – emlékezett vissza az elnök. Hozzátette, közben jöttek a csapat újabb ötletei és elkezdtek boros hordókat virágtartónak átalakítani. Ennek a kezdeményezésnek lett talán a legnagyobb sikere, ami arra ösztönözte őket, hogy újabb virágos ötleteken gondolkodjanak. Így fogtak neki a 130 éves feszület rendbetételének is a Tarcali úton, az 1890-ben felállított kereszt ma már múltjához méltó formában áll. Az egyes felújítások előtt egyébként kutató munkát is végeznek, a munkájukat Zelenák István nyugalmazott pedagógus, helytörténész segíti.

Segítenek a rászorulóknak
Az egyesület munkáját is némileg beárnyékolja a koronavírus okozta helyzet. Több rendezvénnyel is készültek idén, amelyeket az érvényben lévő korlátozások miatt nem tarthatnak meg. A járvány megint csak arra ösztönözte őket, hogy segítő kezet nyújtsanak.

- Sok barátunk, ismerősünk került nehéz helyzetbe az elmúlt időszakban. Segíteni nem tudunk mindenkin, de saját forrásból illetve a képviselőtestület tagjai és egyéb támogatóinknak köszönhetően a helyi szépkorúaknak, hátrányos helyzetű nagy családosoknak több mint száz darab élelmiszer csomag kiosztásával segítettük a mindennapjaikat – tette hozzá Molnár Tibor. Az egyesületi elnök kiemelte, sajnos az egyébként is hátrányos helyzetben lévő családokban élő gyermekeket a digitális oktatás még nehezebb helyzetbe sodorta. Őket, szintén adományokból számítógépekkel és tabletekkel segítették azért, hogy az egyébként jól tanuló, de nehéz anyagi helyzetben lévő gyerekek esélyei ne csökkenjenek társaikkal szemben.