” Egy várost nem lehet megszokásból, rutinból vezetni. Egy város, főleg egy ilyen város, mint Tokaj emberek közössége napi örömökkel, gondokkal, problémákkal, tervekkel, elképzelésekkel, álmokkal. Ez egy lüktető szövet, vagy háló, ami naponta, de sokszor szinte óránként állít új kihívások elé.” Polgármester úr! Milyen megoldás lesz a kamionok okozta gondra?
Az a minimum, hogy a Közútkezelő olyan útburkolatot építsen, ami minimálisra csökkenti a kamionok zaját. Azt akarjuk elérni, hogy az út minősége legalább olyan legyen, amilyet most Tarcalon is csináltak.

Az érintett utcák lakói régóta háborognak, tiltakoznak. Elképzelhető, hogy demonstráció is lesz. Milyen magatartást választ? Élére áll a demonstrálóknak, vagy éppen hogy inkább szeretné megakadályozni?
Nem tehetek mást, mint élére állok a tiltakozóknak, a demonstrálóknak. Itt naponta 400 kamion dübörög át a városon. Ugyanakkor bízom abban, hogy nem lesz feltétlen szükség demonstrációra, mert megoldódik ez a régi és nagy gond. Komoly elkötelezettség és ígéret van rá, hogy ezeket az érintett utakat olyan minőségben aszfaltozzák le, ami nagyon lecsökkenti a zajt, dübörgést.

Határidő?
Most úgy látom, hogy szeptember. Ha addig nem kezdődik el, akkor a testületi tagokkal együtt csatlakozunk a demonstrációhoz.

Kamiondübörgés után Sevillai Pavilon. Honnan az ötlet, hogy Tokajban kellene felépíteni Makovecz Imre sevillai világkiállítási pavilonját?
Amikor az építész a Bodrogon evezett a barátaival, kijelentette, hogy a Sevillai Pavilont éppen ide szeretné felépíteni. Akkor még úgy volt, hogy az ott elbontott pavilont hozták volna ide. Makovecz Imre azt mondta, hogy a Bodrog és a Tisza összefolyásánál lesz ennek az épületnek a méltó helye. Abban reménykedem, hogy a Makovecz hagyatékot kezelő kuratórium tiszteletben fogja tartani az építész végakaratát.

Csak, hogy fogalmunk legyen, milyen léptékről van szó, megmondaná, hogy mekkora projekt lesz ez a pavilonépítés?
Nincs pontos számítás, de a becslések 1.3 – 1.6 milliárd Ft-al számolnak.

Honnan lesz rá pénz?
A kormány a Makovecz hagyaték kezelésére 16 milliárd Ft-t ad. Ebbe ez a pavilon is belefér.

Milyen környezetet terveznek a pavilon köré?
A természeti környezet párját ritkító. A folyótalálkozás valamint a hegy és az alföld kézfogója kínálja magát egy olyan szenzációs épületnek, mint az a pavilon. Ráadásul az épület üzenete és a tokaji tornyok kapcsolata csak tovább erősíti ennek a tervnek a megvalósítását. Feltárjuk és bemutathatóvá szeretnénk tenni a tokaji vár maradványait. Ráadásul ebbe a környezetbe kiválóan illeszthető lesz egy történelmi emlékpark a város, a térség, esetleg a nagyobb régió emlékeiről, látványosságairól.

Hogyan, honnan lehet megközelíteni ezt a parkot?
Az Európa Kulturális Fővárosa pályázatban van egy olyan tervünk, ami egy híd építését irányozza elő a Bodrogra. Természetesen korlátozott forgalommal. Úgy gondolom, hogy a tokajiak kedvenc találkozási pontjává válik majd ez leendő park, miközben kulturális értékei miatt vonzó idegenforgalmi attrakció is lehet.

Szándékosan állítottam egymás mellé két homlokegyenest más témát. A kamionos ügy a mindennapok idegőrlő gondja, míg a Sevillai Pavilon és az Európa Kulturális Fővárosa pályázat egy távlatos és magasztosabbnak tűnő izgalmas szellemi kihívás. Ha valaki polgármester lesz, akkor naponta és elkerülhetetlenül jönnek szembe az ilyen és hasonló témák. Most olyan természetesnek tűnően beszél ezekről, miközben korábban, ha jól tudom köze nem volt a politikához. Politikai múlt nélkül, honnan jött a bátorság a polgármesterséghez?
Korábban is győzködtek a környezetemben, hogy induljak el, de csak Májer János visszavonulásának bejelentése után döntöttem el, hogy jelöltetem magamat.

Politikai kapcsolatok nélkül és politikai múlt nélkül, de erős helyi kötődéssel vágott neki ennek a hosszú ciklusnak. Amatőrként indult egy politikai halálkanyarokkal veszélyeztetett úton.
Igen erősen beépültem Tokaj társadalmába, emberi kötődéseibe. Korábban is igyekeztem tenni a városért, de 2014-ben úgy látszott, hogy eljött az alkalom, az idő, hogy nagyobb léptékű terveket is megvalósíthassunk. A halálkanyarokat igyekszik az ember elkerülni, vagy korrekt sebességgel bevenni. Én érzem, hogy mögöttem állnak, a személyem sokak számára garancia. Ez a bizalom egy „amatőrt” is erőssé, hatékonnyá, az ügyek jó képviselőjévé tehet és tesz. Nyilván ezt érzik rajtam sokszor azokban a magasabb és profi politikusi körökben ahol nap, mint nap tárgyalnom kell.

Tokaj társadalmának melyik rétegébe volt erősebben beágyazódva?
A sportkör miatt szinte mindenkivel volt valamilyen kapcsolatom. A munkaköröm, a Munkaügyi Központ helyi kirendeltségének vezetése is eleve sok emberrel hozott össze. Ezek jó és erős kapcsolatok voltak. Majd később a városüzemeltető vezetője lettem. Ugye nem is kell mondani, hogy mennyire személyes viszonyokat eredményezett ez a munkakör is.

Mennyi idő kellett, hogy megszokja a polgármesterségét?
Ezt nem lehet, de nem is akarom megszokni. Egy várost nem lehet megszokásból, rutinból vezetni. Egy város, főleg egy ilyen város, mint Tokaj, emberek közössége napi örömökkel, gondokkal, problémákkal, tervekkel, elképzelésekkel, álmokkal. Ez egy lüktető szövet, vagy háló, ami naponta, de sokszor szinte óránként állít új kihívások elé. Ezt nem szabad megszokásból kezelni, vagy elrendezni. Nem is akarom, de nem is tudnám. Ha egy olyan várost működtetünk, ahol sokszor komoly anyagi gondokat kell áthidalnunk, az nagyon megterhelő tud lenni, ott nincs helye a megszokásrutinos szenvtelenségnek. Ugyanis minden ügy mögött, vagy a végén ott a konkrét ember. Ezt soha nem szabad elfelejteni!

Nem sajnálni akarom, csak kérdezem: Ki bírja nehezebben ezt leterhelést? A család, vagy Ön?
Nem fogok itt panaszkodni, de tény nagyon sok időt igényel ez a munka. Az is tény, hogy a családnak alaposan át kellett alakítani a közös szokásait. Bevallom, nem megy mindig zökkenőmentesen, de belátóak vagyunk. Nekik nehezebb kezelni, mint nekem.

Nem gondolja, hogy éppen az „amatőrségéből” adódik, ha úgy érzi, hogy egy munka akkor van elvégezve, ha személyesen Ön végzi el? Itt lehet talán az egyik időrabló tényező.
Nem zárom ki. Eljutottam oda, hogy bizonyos feladatokat delegálok másokra is. Részben a testületi tagokra, hiszen ezt a várost egyébként is közösen vezetjük és részben a hivatalban dolgozó profikra, hiszen nekik pedig a munkájukból adódóan jól hasznosítható szakértelmük van. A kiszélesített munkavégzés hatékonyabb és valószínűleg gördülékenyebb is lesz. Belátom, hogy nekem sokkal inkább a stratégiai kérdésekkel kell többet foglalkoznom.

Hogy érzi, tudatosan reagál a felmerülő kérdésekre, problémákra, ügyekre, vagy inkább ösztönösen?
Valamilyen szinten mindig is az ösztöneimre hallgatok és így is próbálok cselekedni, de ma már egyre több a tudatos, előre megfontolt, átgondolt döntésem.

Korábbi életében forgott egy megszokott közegben, többnyire évek óta ismert emberek között Posta Györgyként. Két éve egy másik közegben is gyakran megfordul, miniszterek, államtitkárok, képviselők, vállalkozók és a kultúra emberei között polgármesterként. Mekkora a változás és hogy veszi, vette az „akadály”t?
Az általános válaszom: Nagyobb a felelősség, hogy mit és hogyan és először kinek mondom. Amúgy pedig tényleg azt vettem észre (ez nyilván a tokaji polgármesternek szóló), hogy komoly figyelem kíséri a megszólalásaimat. Ráadásul sokszor még külföldi reakciók is eljutnak hozzám. Ezt nem könnyű megszokni. Ezt folyamatosan tanulnom is kell. Igyekszem.

Mit gondol, hogy Tokajban még „Posta Gyuri”, vagy már többen gondolnak úgy önre, mint polgármesterre?
Én nagyon igyekszem megmaradni „Posta Gyurinak”, de bizonyára vannak, akik már inkább „csak” mint polgármesterként gondolnak rám. Óhatatlan, hogy „elnézzek” egy-két emberi helyzetet, amiből esetleg tévesen azt gondolhatják, hogy már „nagyon „ polgármester lettem. Pedig szeretnék a régi Posta Gyuri maradni.

Tud még természetes lenni?
Egészen biztosan tudom, hogy természetes maradok, maradtam. Szerintem, ha végig megyek az utcán, akkor ezt tapasztalhatják is a tokajiak. jelzik is sokan, hogy szeretik bennem ezt a korábbi közvetlenséget.

Észrevenné magán, hogy „kezd átmenni polgármesterbe”?
Szerintem igen. De, ha véletlenül mégsem, akkor a közvetlen környezetem „ráébresztene”, hogy torzul a személyiségem.

Most mégis térjünk vissza a polgármesterhez. Sokan azzal mérik egy polgármester rátermettségét, hogy mit szerzett, szerez meg a településének. Ön mit tud felmutatni? Álmok vannak – az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra gondolok – s hozzá gigafejlesztések tervei, de mi van a mindennapokat könnyebbé tévő ügyekkel? Jó utak, korszerű orvosi rendelő, stb.
Elég egyértelmű szerintem minden átlagosan tájékozott polgártársunk előtt, hogy fejleszteni egy önkormányzat csak nyertes pályázatokkal tud. Mi minden lehetőséget igyekszünk megragadni. Úgy látom, ebben sikeresek leszünk. Az összes, számunkra elérhető pályázathoz támogatható programot adtunk be. Ezekről hivatalos értesítést is kaptunk. Még döntésre vár az I. kerületi háziorvosi pályázatunk. Kívül- belül megújítjuk a rendelőt és korszerűen felszereljük végre.

Ezekből a pályázati programokból mit emelne ki?
Tulajdonképpen mindet, hiszen együttesen 1.6 milliárd Ft-ról van szó. Nagyságrendileg a Tokaj-Bodrogkeresztúr-Tarcal-Mád kerékpárút. Ez kapcsolódik a Tokaj-Nyíregyháza kerékpárúthoz. Ha ez megépül, körbe lehet kerékpározni a Tokaji hegyet és még Mádra is be lehet majd kanyarodni. Igazi turisztikai csemege. Biztos vagyok benne, hogy ugrásszerűen megnő majd a kerékpáros turisták száma.

Más, konkrétan tokajiakat érintő ügyek vannak?
Természetesen mindegyik pályázatunk ilyen. De jól értem a kérdést és mondom, hogy új bölcsődét is építünk a réginek a kertjében. Csaknem 230 millió Ft-ra pályáztunk. Ezzel együtt felújítjuk a gimnázium konyháját is. Pályáztunk az Idősek Klubjának a felújítására is és ott egy komoly parkolót is építünk. Mindenképpen szeretném elmondani, hogy a mostani piac helyén egy nagyon szép, korszerű, fedett helyi termelői piacot fogunk kialakítani, felszerelve vizes blokkal is, ami megoldja az egyéb rendezvényeink ilyen irányú igényét is. Beadtunk útrekonstrukciós pályázatokat is. Ezekből több kistokaji útfelújítást oldunk meg.

Polgármester úr! Merész álom, vagy terv a Sevillai Pavilon, Bodrog híd, történelmi emlékpark, miközben a belváros úgy pusztult le, hogy csakis rengeteg pénzből lehetne rendbe hozni. Lesz erre pénz?
Van erre egy új koncepciónk. A város főépítésze minden épületet lefotózott, felmérte az állapotukat és készítünk egy egységes arculati tervet a belvárosi, sétáló után lévő ingatlanokra. A Fejlesztési Tanács kifejezett kérésére végeztük el ezt a munkát. Úgy néz ki, hogy a világörökségi magterületre írnak ki olyan pályázatot, amiből egységes arculattal újítjuk fel a belvárost.

Nagyszerű! Tényleg régen aktuális. Ám nem kevésbé az a „molinós ház” ügye is. Meddig csúfítja még Tokaj központját az a rom?
Igyekszünk mindent megtenni, hogy az a molinó onnan végre eltűnjön, és végre épüljön ott egy szép szálloda. Nincs egyszerű dolgunk, hiszen szinte folyamatosan változik a terület tulajdonosi köre. Próbálunk erős lobbi-tevékenységet folytatni, hogy itt elinduljon valami.

Erre van valamilyen határidő?
A beruházásnak múlt év végére kellett volna elkészülni. Mivel nem készült el, 18 millió Ft kötbért perelünk. Ez a per arra jó, hogy kiderüljön ki a tulajdonos. Ha ezt tudjuk, akkor legalább lenne kivel beszélni a tervekről.

Mi a helyzet a tér mögött a kisebb szálloda tervével? Megépül?
Abban biztos vagyok, hogy az Evangélikus Udvarban sokkal komolyabb szándékkal valósul meg a szálloda. Készül az engedélyes terv. Folyik, vagy már túl is vannak a műemléki feltáráson. Ez rendesen hátráltatja a beruházást. Ha elfogadják a feltárást, akkor befejezhetik az engedélyes terveket is. A beruházó és a kivitelező szándéka szerint már ebben az évben rajta lesz az új tető. Ha ez megtörténik, akkor egész télen dolgozhatnak. Ez azt jelenheti, hogy 2017-ben elkészül ez az új, 18 szobás szálloda.

projektek.xlsx

Az Idősek klubjának felújítása:

idosekklubja2

idosekklubja1

A piactér felújítása:

piac3

piac4

Az újonnan építendő bölcsőde látványterve:

Latvany 06

Latvany 07