Tokaj Város Önkormányzata a TOP_Plusz-3.3.2-21-BO1-2022-00059 azonosító számú „Szociális infrasturktúra fejlesztése Tokajon” című pályázata keretében a helyi szociális ellátások közül a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatásban 104 db. új jelzőkészüléket vásárolt.

Az új jelző készülékek a legmodernebb segélyhívó rendszerek közé tartozik. Az SOS segélyhívó rendelkezik kétirányú hangkommunikációval, elesés érzékelővel, GPS helymeghatározóval. Védelmet nyújt a biztosított számára a nap 24 órájában az otthonában és az otthonától függetlenül. Modern külsővel rendelkező készülék váltja a korábbi (SH-402 akkumulátorral, TK-1 távkapcsoló, tápegységgel üzemelő rendszert).

Az új készülék, vízálló, idősbarát töltés technológiával rendelkezik, mágneses csatlakozóval, magyar hang alapú visszajelzéssel az eszköz használata közben. A rendszer előnye, hogy személyi gondozást is biztosít a krízis helyzetbe kerülő ellátottnak. 

A gondozók krízis helyzet esetén 30 percen belül a helyszínre sietnek, feladatuk a veszélyhelyzet elhárítása. A Szolgáltatást igénybe lehet venni a Tokaji Többcélú Kistérségi Társulás Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatánál. A szolgáltatás havi díja napi 10 Ft. A régi készülékek cseréje még július hónapban megtörténik, a Szolgáltató személyesen keresi fel az ellátottakat és üzemeli be a készülékeket.