Jövő hétfőn kezdődik a Tokaji Írótábor. A Kárpát-medence egyik legjelentősebb irodalmi tanácskozása az elmúlt időszak vírushelyzete miatt majdnem elmaradt, ám a korlátozások enyhítésével mégis megszervezik a tanácskozást. A Tokaji Írótábor közel ötven éves története nyomán csak egyszer maradt el a rendezvény 1987-ben, akkor hatalmi nyomásra nem tartották meg szokásos tudományos találkozójukat az irodalmárok. Az 1972-ben Tiszaladányban indult kezdeményezés azonban sokszor nyúlt mélyen olyan kérdésekhez is, ami nem feltétlen tetszett a politikai hatalomnak. Az írótábor mára a történelmi Magyarország egyik legjelentősebb irodalmi eseményévé nőtte ki magát, a szervezők pedig mindent megtettek, hogy a jelenlegi helyzetben is megtarthassák.

- Ez a világméreteket öltő járvány az egyesületünket is nagy problémák elé állította, hiszen a tábor operatív, tényleges szervezése minden év elejére tevődik, így idén is februárban kezdtük el szervezni a tábort. Márciusban kitört a járvány, akkor abbamaradt a szervezés, május környékén már lemondtunk minden programot, fellépőt, visszamondtuk a szállás foglalásokat. Majd júniusban már enyhült a helyzet, de akkor már ugyanazokat a programokat nem tudtuk megvalósítani, a szálláshelyek sem maradtak ugyanazok. Nem volt egyszerű az ideit úgy megszervezni, hogy teljesértékű tábor legyen, de úgy érzem, sikerült – mondta el lapunknak Papp-Für János, a Tokaji Írótábor Egyesület titkára, aki hozzátette, némi kompromisszumot azonban kötniük kellett. Így a szokásosnál két héttel később tartják a rendezvényt, ami négy helyett csak három napos lesz. A városban kedvelt programok közül sem mindent tartanak meg, elmaradnak például a gyermekprogramok és különös figyelmet fordítanak a szabályok betartására. Több helyre kézfertőtlenítő pontokat helyeznek ki, ritkábban helyezik el a székeket az zárt helyeket és többször figyelmeztetik a táborozókat a kézmosásra, fertőtlenítésre.

Az egyesület júniusban új elnököt választott L. Simon László József Attila díjas író, költő, országgyűlési képviselő személyében. Az alelnöki tisztséget pedig a korábbi elnök, Szentmártoni János és Erős Kinga, a Magyar Írószövetség Elnöke tölti be.

- L. Simon László személye megnyugtató lehet az egyesület életében, mondhatni, évtizedek óta jár a táborba, hol táborozó, hol előadóként. Ez az első közös évünk, ráadásul egy különösen nehéz év, de úgy érzem, jól és főleg hatékonyan tudtunk együtt dolgozni az idő szűkösségének ellenére is. Remekül rálát az irodalmi, történelmi vonatkozásokra, nagyon jó szervező-és kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Úgy gondolom, szép jövő elé néz a tábor. Fontos is, mert hamarosan az ötvenedik évforduló következik –tette hozzá Papp-Fürj János.

Az idei tanácskozás témája természetesen a Trianoni döntés és annak hatásai lesznek, amit nem csupán történelmi szempontból vizsgálnak idén, hanem irodalmi, társadalmi, társművészeti oldalról is.