Tegnap kezdetét vette Tokajban a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál (Crescendo Summer Institute, vagyis CSI), melyre 37 országból több mint 400 résztvevő érkezett, köztük rekord számú, 190 diákkal.

Az először 2004-ben – akkor még Sárospatakon – megrendezett komolyzenei mesterkurzus különleges, „20. születésnapi” eseménysorozattal várja résztvevőit és a koncertek, programok iránt érdeklődő közönséget.

A hallgatók számára kurzusok széles kínálata vár: egyéni hangszeres órák, kamarazenei, szimfonikus zenekari, ének-, opera-, barokk- és jazzkurzus. Mindemellett koncertek és egyéb programok szolgálják a hallgatók szakmai és lelki fejlődését. A Crescendo Nyári Akadémia ezúttal több mint 50 fős tanári karának több tagja a kezdetektől végigkíséri a CSI történetét. A rendszeresen visszatérő művésztanárok mellett, mint Kemenes András zongora-, Dag Anders Eriksen (NOR), Farkas Katalin és Pintér Dávid hegedű-, Fervágner Csaba nagybőgő-, Kállay Ágnes cselló-, Szabóki Tünde és Iván Ildikó szoprán, Meláth Andrea mezzoszoprán és Terry Ewell (USA) fagottművész, új tanárok is érkeznek mesterkurzust tartani: Angelo Cavarra (ITA) klarinét-, Jenna Mcbride-Harris (USA) kürtművész, Guntars Pranis (LAT) karmester és Douglas Wm. Walter (USA), jazzdobművész. Hosszú évek után újra visszatér Amerikából Timothy Bentch tenor énekművész, aki több mintegy évtizedig énekelt Magyarországon, és a Crescendo Nyári Akadémia egyik alapítóját tisztelhetjük benne. 

A Crescendo Fesztivál rengeteg programot tartogat a fellépők és az érdeklődők számára. Barokktól a jazzig, kamarától a szimfonikus koncertig, operától a kortárs zenéig, szinte minden stílusban és számtalan műfajban hallhatóak lesznek művek. Megszólal Haydn 30. Halleluja” és Sibelius 2. szimfóniája is. A belső, crescendós diákoknak szóló YOUbileum keretében pedig ezúttal a művésztanárok ajándékozzák meg hallgatóikat egy kis művészi és lelki csemegével, melyre meghívást kaptak az elmúlt 20 év főbb munkatársai és igazgatói is.

A Crescendo Nyári Akadémia idén negyedszerre rendezi meg a Kortárs zenei percek című sorozatot, melynek egyik témája Vajda János munkássága lesz. A másik kapcsolódó program keretében néhány ifjú magyar és külföldi zeneszerző Lackfi János verseire komponált dalai csendülnek fel. Végül Tornyai Péter zeneszerző Kreatív kortárs workshopot tart hangszeres és énekes hallgatóknak.

Az idei Crescendo Nyári Akadémiára 2024. július 21-től augusztus 2-ig kerül sor Tokajban. A hangverseny-sorozat minden érdeklődő számára ingyenes, de a szinte teljes mértékben adományokból működő, a kurzust működtető Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány hálával fogad minden támogatást.

fotók: Geréd Zsolt

 

Fesztiválprogramok: https://www.crescendoinstitute.org/hu/fesztivalprogram