Öt éve ünneplik a magyar-orosz barátságot II. Rákóczi Ferenc és Nagy Péter cár jó kapcsolata és a köztük kialakult bordiplomáciára emlékezve. Idén a 285 éve alakult Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság adta az ünnep aktualitását. A bor a legjobb diplomáciai útlevél volt már a 18. században is, már a Rákóczi szabadságharc ideje alatt is több mint ötvenezer liter bor jutott el Szentpétervárra, a cári udvarba. Hegyalja fénykora volt ez az időszak, a hatvanöt éven át működő, 1733-ban alakult szervezet komoly mennyiségű bort vásárolt és juttatott el Oroszországba. Az erre történő emlékezés öt éve civil kezdeményezésre indult, azóta Szent Miklós napján minden esztendőben tisztelegnek a múlt előtt.

Posta György Tokaj polgármestere az esemény megnyitóján azt mondta arra törekednek, hogy a helyi kezdeményezésből országos ismeretségű program legyen, így ápolván a két nép közötti kapcsolatot.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy már a honfoglaló népek, később az Árpád-házi királyok is jó kapcsolatot ápoltak az orosz- és keleti szláv államok közös bölcsőjével. Hangsúlyozta II. Rákóczi Ferenc szerepét a jó kapcsolatban, illetve a bor külföldi exportjában.

Valerij Ljahov az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetségének követ-tanácsosa örömét fejezte ki, azért hogy újra Tokajba látogathatnak. Mint elmondta a magyar és az orosz nemzet barátságnak alapjait a zempléni városban tették le és bízik benne, hogy erre a hagyományra még sokáig emlékezni fognak.

- Tokaj nem csak a jó bor városa, hanem a magyar és az orosz nép barátságnak fővárosa – fogalmazott a követ tanácsos.

Koncz Ferenc, a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke a tokaji bor, mint a diplomácia legjobb eszközeként említette. Az egykoron a városban működő bizottság szerepét méltatva pedig kiemelte, hogy olyan kereskedelmi lehetőséget adott, amire szívesen emlékszik vissza mindenki.
- Ez egy olyan eredményes kereskedelmi kapcsolatra utal, ami az itt élő embereknek egyértelmű lehetőséget adott, megerősödést jelentett ezeken a településeken. Az orosz barátainknak pedig egy különleges terméket tudtunk nyújtani, ami egyedülálló Európában” – tette hozzá Koncz Ferenc.

Ortodox egyházé lesz a tokaji ortodox templom
A tokaji Szent Miklós Ortodox Templom újra az egyház tulajdonába kerül. Az 1795-ben épített templom a városban működő orosz borfelvásárló bizottság szorgalmazására készülhetett el, az átadó idején azonban már megszűnt ez a szervezet. 1920-ig a templomot a görög ortodoxok látogatták, majd a görögkatolikus egyház tulajdonába került. Később, felismervén hogy a felekezetnek két temploma is van a városba önkormányzati tulajdon lett. A templomban évekig a városi galéria működött, az egyházhoz való visszaadásról tavaly egyeztettek először.
A Szent Miklós Ortodox templomot a tervek szerint 500 millió forintos ráfordítással felújítják és bíznak abban, hogy egyházi közösség is ki fog alakulni.

 

[gallery link="file" size="medium" ids="https://tokaj.hu/images/uploads/2017/12/oroszmagyar.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2017/12/IMG_0267.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2017/12/IMG_0283.jpg|"]