erfa_renamed_renamed_renamed_renamed.pngKedvezményezett neve: Tokaj Város Önkormányzata

Projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BO1-2020-00159

Projekt címe: Épületenergetikai fejlesztés a Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakgimnáziumában

Támogatás összege: 395 582 768 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt fizikai befejezése: 2023.12.20.

Tokaj Város Önkormányzatának elsődleges célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés, amely által csatlakoznánk a globális erőfeszítésekhez. A fejlesztéssel érintett épület Tokaj város belterületén található. A megvalósítás helyszíne egy önkormányzat tulajdonában lévő iskola, mely a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakgimnáziumának, Szakközépiskolája és Kollégiuma, ami 3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri út 5 szám alatt található.

A meglévő épület szerkezetileg jó állapotban van, viszont energetikailag korszerűsítésre szorul. A külső határoló szerkezetek zárófödémeket vagy a fűtött tetőteret határoló szerkezeteket) utólagos szigetelésével, külső nyílászárók cseréjével vagy korszerűsítésével vagy az épületek nyári, passzív hővédelmének javításával fog megvalósulni a tervezett szigetelés és teljes nyílászárócsere. Ezen kívül fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése és cseréjét kívánjuk megvalósítani. Gépészeti elemek teljes korszerűsítése, fűtésrendszer cseréjével járulunk hozzá az energiahatékonysághoz. Az épületenergetikai fejlesztés során hőleadó berendezések korszerűsítése, cseréje, szükség esetén a kapcsolódó kéménytechnikai fejlesztések elvégzése, épületgépészeti intelligens szabályzási rendszerek kiépítése, fejlesztése fog hozzájárulni az energiahatékonysághoz. Ezekkel a fejlesztésekkel kívánjuk csökkenteni az energiagazdálkodást és ez alapján csökkenthetjük költségeinket, valamint járulhatunk hozzá az energiatudatossághoz. Fotovoltaikus rendszer telepítését is kívánjuk megvalósítani. Ezen belül napelemek és tartóelemeik beszerzése és telepítése, statikai szakvélemény alapján a tetőszerkezet érintett teherhordó elemeinek megerősítése, a helyi elektromos rendszerhez, illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz szükséges elemek beszerzése a belső csatlakozáshoz elengedhetetlenül szükséges hálózatfejlesztések és ezek kiépítésének költségei; megtermelt villamos energiát mérő és rögzítő eszközök beszerzése fog megvalósulni.

A projekt költséghatékonyságot idéz elő és hozzájárul az energiatakarékossághoz és a maximális energia kapacitás eléréséhez.