Kedves tokajiak! Mint mindenki előtt ismert, a koronavírus terjedése miatt rendkívüli helyzettel nézünk szembe. Ahhoz, hogy minél kevesebben betegedjenek meg és lehetőség szerint a vírusfertőzés miatt haláleset hazánkban a lehető legalacsonyabb számban forduljon elő, mindnyájunktól felelősségteljes magatartás szükséges. A járványveszély idejére az életünket át kell szervezni, mely a háziorvosi ellátás igénybe vételét is érinti. A fertőző koronavírusról (COVID-19) tudni kell, hogy cseppfertőzéssel terjed, hasonlóan az influenzához, de fertőző képessége annál jóval nagyobb. Az influenzához hasonló tünetekkel jár, de jellemzően hirtelen kezdet, magas láz, inkább száraz köhögés, légszomj a vezető tünetek. A gyermekeknél, fiataloknál kevésbé okoz tünetekkel járó betegséget, de lényeges, hogy tünetmentesen is tovább adhatják a vírust. Komoly veszélyt az idősekre és a krónikus betegek számára jelent. A halálozás is ebben a körben fordulhat elő. A járvány kialakulásának (terjedésének) megakadályozása, idős szeretteink, továbbá az egészségügyi ellátó személyzet egészségének védelme szempontjából AZ ALÁBBIAKAT KÉREM A PÁCIENSEINKTŐL:
  • CSAK ABBAN AZ ESETBEN KERESSÉK FEL SZEMÉLYESEN A RENDELŐT HA HALASZTHATATLANNAK ÉRZIK A PROBLÉMÁT!!! Ez különösen vonatkozik az idősekre!!!
  • Láz, torokfájdalom, köhögés, izomfájdalmak esetén, előbb telefonon hívják fel a rendelőt, konzultáció céljából (06 47 352 525)! Ne jöjjenek a rendelőbe!
  • A váró helyiségben egyszerre maximun 3-4 fő tartózkodjon! Belépés után, azonnal, majd távozás előtt ismét, mossanak kezet a mosdóban és használjanak kézfertőtlenítőt!
  • Köhögés, tüsszentés esetén használjanak papír zsebkendőt, viseljenek orr-száj maszkot!
  • Egyszerű nátha, derékfájás, rheumás panaszok esetén először házi gyógymódokat alkalmazzanak, a patikában ezekre vény nélkül is kapható gyógyszereket szedjék!
  • Állandó gyógyszerek felírását kérjék telefonon, vagy a rendelő Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címén! A „felhőbe” történő felírást követően, a felírást visszaigazoljuk és a gyógyszertárban a beteg TAJ számának ismeretében, azt bárki kiválthatja.
  • Lehetőség szerint halasszák a kontroll vizsgálatokat, ha mégis kérnek arra beutalót, azt szintén kiadjuk, a fent említett csatornákon történt kérésre hozzátartozónak, szomszédnak stb.
  • A kedvezményes gyógyszerfelírás javaslata, a közgyógy igazolvány érvényessége automatikusan meghosszabbodik, amiatt nem szükséges kontroll vizsgálatra menni!
  • Tudomásom szerint a jogosítvány, egészségügyi alkalmassági engedélyek érvényessége is meghosszabbodik a rendkívüli helyzet idejére.
  • Táppénzes utalványt (tartós betegség, terhesség) nem szükséges kéthetente elvinni, a táppénzes állományt folyamatosan vezetjük, szükség esetén, szkennelve, megadott email címre elküldjük.
Tokaj, 2020. 03. 15.   Megértésüket, együttműködésüket köszönöm! Kérem vigyázzanak magukra, gyermekeikre, idős szeretteikre!

Dr. Mátyás János háziorvos