Nem kell idegenforgalmi adót fizetniük Magyarországon az Ukrajnából érkező ukrán és más országok állampolgárainak.

Tisztelt Szálláshely-szolgáltató!

Az Ukrajna területéről érkezők IFA-kötelezettségével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk.

Nem kell idegenforgalmi adót fizetniük Magyarországon az Ukrajnából érkező ukrán és más országok állampolgárainak. A rendeletmódosításra azért volt szükség, mert ha a háború elől menekülők átmenetileg valamilyen regisztrált szálláshelyen találnak szállást, akkor az eddigi jogszabály alapján idegenforgalmi adót kellene fizetniük, még akkor is, ha a szálláshely ingyen fogadja őket.


A Kormány döntése alapján az Ukrajnából érkező ukránok és más országok állampolgárai Magyarországon tartózkodhatnak, menekültként való elismerésük nem szükséges. Ugyanakkor, mivel magyarországi lakcímmel nem rendelkeznek, ezért ittlétük alatt idegenforgalmi adófizetési kötelezettségük keletkezne, ha regisztrált szálláshelyen szállnak meg olyan településeken, ahol az IFA-t bevezették.

A rendeletmódosítás (87/2022. (III. 7.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény idegenforgalmi adóra vonatkozó szabályainak eltérő alkalmazásáról) a 2022. február 24-én, vagy azt követően Ukrajnából Magyarországra érkezettek esetében eltörli az IFA-fizetési kötelezettséget.

18 év feletti állampolgár esetében a szálláshelykezelő szoftverben az IFA-fizetési kötelezettséget vagy mentességet rögzíteni kell, ezért kérjük, az Ukrajnából 2022. február 24-ét követően érkező elszállásoltak esetében az Önkormányzati rendeleti mentesség (Egyéb)kategóriátalkalmazzák.