Ezúton tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, Civil szervezeteket és Gazdálkodó szervezeteket, hogy Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Tokaj Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 18/2017.(XII. 1.) önkormányzati rendelet (HÉSZ) módosítási anyagának tervezetét véleményezésre bocsátja.

 

Tájékoztatom Önöket, hogy Tokaj Város Önkormányzata – a „TOKAJ- Esszencia főtér” című és  ET-2023-02-015 azonosító számú projekthez kapcsolódóan – Tokaj Város településrendezési eszközeinek módosítását határozta el, melyhez kapcsolódóan a partnerségi egyeztetésről szóló 13/2017. (IX. 1.) önkormányzati rendeletben rögzítettek szerinti partnerségi egyeztetést folytatunk le a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet (továbbiakban Rendelet) 69.§ (1) bekezdés d) pontja alapján rövid eljárásban, mely eljárás – lakossági fórum tartás anélkül - a Rendelet 65.§ (5) bekezdés c) pontja szerint írásban, 5 napon belül kéri a partneri vélemények elektronikus megküldését - az E-TÉR rendszere helyett - e-mailben.

 

A vélemények fogadásának címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

esetleg személyesen is leadható írásban:

Tokaji Közös Önkormányzati Hivatal

3910 Tokaj, Rákóczi út 54., 1. emeleti titkárság

 

A HÉSZ 2024. évi 1. számú módosításával kapcsolatosan Tokaj Város Önkormányzata a következő tájékoztatást küldi:

a) A tervezési feladat: Tokaj város településrendezési eszközeinek - azon belül kizárólag a Helyi Építési Szabályzat 21.§ (4) bekezdését érintő (zártsorú beépítési mód beépíthetősége) - módosítása az alábbiakban részletezett módosítási pontok szerint.

A jelenleg hatályos szöveg:

„(4) Zártsorú beépítés esetén az újonnan megvalósuló épületnél és bővítés esetén az épület utcai beépítési vonalra merőlegesen mért vetületi hossza – ha a sajátos előírások másként nem rendelkeznek – 20,0 métermélységig zártsorúan beépíthető, ezen túl a hátsókert megtartásával oldalhatárosan a kialakult, jellemző oldalhatárra beépíthető. A hátsókert és az oldalkert minimális mérete azonos az épület hátsókertre, az oldalkertre néző homlokzatának beépítési magasságával azzal, hogy a hátsókert legalább 6 méter. A beépített oldalhatáron csak tűzgátló szerkezetek építhetők be. Meglévő, zártsorútól eltérő beépítési módú épület megtartható, felújítható, a szomszédos telek beépítése során adottságként figyelembe veendő. Második önálló nem melléképület építése mindaddig nem engedélyezhető, míg az utcavonalon elhelyezett épület beépítési magassága az előírt alsó értéket nem éri el.”

A javasolt módosítás:

„(4) Zártsorú beépítés esetén az újonnan megvalósuló épületnél és bővítés esetén az épület utcai beépítési vonalra merőlegesen beépíthető (akár mindkét oldalhatáron, vagy keretesen is). A beépített oldal, vagy hátsó határon csak tűzgátló szerkezetek építhetők be. Meglévő, zártsorútól eltérő beépítési módú épület megtartható, felújítható, a szomszédos telek beépítése során adottságként figyelembe veendő. Második önálló nem melléképület építése mindaddig nem engedélyezhető, míg az utcavonalon elhelyezett épület beépítési magassága az előírt alsó értéket nem éri el.”

b) Tervi módosítás leírása: Tervi módosítás nincs. Kizárólag a HÉSZ pontosítására kerül sor az építési hely előírása kapcsán a fentiekben leírt zártsorú beépítéseket illetően.

A HÉSZ módosításának tervezetével kapcsolatban észrevételeiket, javaslataikat kizárólag elektronikus levél (e-mail) formájában, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre megküldve, vagy személyesen aláírva, behozva a polgármesteri hivatalba, a partnerségi egyeztetés ideje alatt tehetik meg, mely a mai nappal veszi kezdetét.

A partner véleménye a véleményezett tájékoztató fentiekben leírt módosítási dokumentáció tartalmára terjedhet ki, a vélemény és a tájékoztató dokumentáció között közvetlen összefüggésnek kell lennie. A partner kifogást emelő véleményét indokolással támasztja alá.

Az egyeztetés/véleménynyilvánítás 2024. július 28. 24:00 órakor zárul.

Kérem tehát, hogy a fentiekben megkért véleményét számomra 5 napon belül a megadott címre megküldeni szíveskedjen.

Tokaj, 2024. 07. 23.

Posta György sk.
Polgármester

 

3_tokaj_hész_módosítás_2024_partnerségi_hirdetménydokumentáció-1.jpg

3_tokaj_hész_módosítás_2024_partnerségi_hirdetménydokumentáció-2.jpg