Tokaj város legújabb, 2014-ben TOKAJVÁR HOTEL néven megnyílt szállodája, ebben az évben a szállás.hu közönségszavazatai alapján elnyerte az 1-3 csillagos hotelkategória I.díját.

TULAJDONOS


A szálloda tulajdonosa a von Holland Kereskedelmi ZRT, vezetője Tóth László elnök igazgató, aki egyben a társaság fő részvényese.

Honnan jön a név és a tokaji kötődés ?

Jómagam sem vendéglős sem pedig vendéglátós nem vagyok. Miskolcon születtem, iskoláimat is ott végeztem, gépészmérnöki, majd mérnök-közgazdászi diplomát szereztem. Később Budapestre költöztem, és a külkereskedelemben dolgoztam mintegy 15 évig.
1989-ben alapítottam meg a von Holland ZRT-t, ahol elsősorban PHILIPS termékek magyarországi forgalmazásával kezdtem önálló üzleti tevékenységemet. Azóta sok minden történt. Gyártottunk videokazettát Bodrogkeresztúron, és elsőként indítottam el Magyarországon a számítógépes reklámgrafika gyártást, valamint fénymásoló gépek és számítógépek forgalmazásával is foglalkozott a cég.



TOKAJI TEVÉKENYSÉG


A régiótól soha nem szakadtam el, mivel Apám még 1969-ben (akkor érettségiztem) vett egy hétvégi házat Bodrogkeresztúron, melyben hegyaljai tartózkodásom alatt ma is lakom.

A 90-es évek során beindult pályázati rendszer lehetőségeit megragadván az évek során egy sor beruházásba fogtam bele, melyek mindegyike - a videokazetta gyártás kivételével - eredményesen működik. A cég első beruházása a Lebuj-pincefogadó volt, melyet beválasztottak az ország 10 legjobb csárdája közé, majd ezt követte a Bonchidai Csárda, a Bocskai-pince, majd legutóbb a Tokajvár Hotel.
Meg kell még említenem a Rákóczi-palack néven futó termékcsaládot, mely a bodrogkeresztúri kerámiagyártási hagyományok újraélesztése révén született. Termékeinket elsősorban a METRO hálózatban értékesítjük, de természetesen helyben is sokat eladunk belőle.

SAJÁT BERUHÁZÁSI TERVEK


A közeljövőben megvalósítandó tervek elsősorban a meglévő beruházásainkhoz kapcsolódnak.
A Tokajvár Hotelt szeretnénk mind kapacitását, mind pedig szolgáltatásait illetően bővíteni. A vendéglők mellé tervezett új beruházások a boreladást lesznek hivatottak növelni, ugyanis szilárd meggyőződésem, hogy a térségben megtermelt bor jelentős részét elsősorban itt, helyben kellene eladni. A Bonchidai Csárda - ahol éppen a napokban vezetőváltás zajlik - meg fog újulni, és szeretnénk megőrizni a hegyaljai vendéglátásban forgalom tekintetében elért vezető helyünket. A Bonchidai névre annak idején sokan felkapták a fejüket, ezért erről el szeretném mondani, hogy Apám révén erdélyi, azaz Bonchidai származású a családom, így ezért választottam ezt a nevet. A TÓTH CSÁRDA helyett úgy gondolom ez mégiscsak jobban hangzik.



A RÉGIÓVAL KAPCSOLATOS ELKÉPZELÉSEK


A cégemet érintő közvetlen fejlesztési tervek mellett természetesen minden, a régiót és ezen belül különösen a Tokaj, Bodrogkeresztúr, Tarcal térség fejlődését érintő ügyet nagy figyelemmel kísérek. Ezzel kapcsolatban jó néhány elképzelésemet próbáltam több fórumon is előadni, de ez idáig nem sok sikerrel. A kérdés az, hogy a tervezett fejlesztések teremtenek-e munkahelyeket, és növelik-e majd a régiót turisztikai céllal felkeresők számát. Ez utóbbi esetében a vendégéjszakák számának növekedése lenne a legfontosabb cél.

Úgy vélem, hogy egy tokaji termálfürdő (lsd. Miskolctapolca) létesítése elengedhetetlen lenne azon cél elérésében, hogy november és március között ne legyen teljesen kihalt a város,
valamint hogy a lengyel vendégek több napot is eltöltsenek Tokajban. Jelenleg csak átfutnak rajtunk és Hajdúszoboszló felé veszik az irányt. Néhány évvel ezelőtt azt javasoltam, hogy a katlannak helyet adó, különleges hátterű kőbánya helyén neves építészek bevonásával létesüljön egy termálfürdő, illetve a katlan színház rendezvényeinek a rakamazi oldalon, a régi kemping helyén építsenek egy szabadtéri színpadot. Ez nem jött össze, de a kemping mai siralmas állapota sajnos élethűen bemutatja, hogy az egykor virágzó vízi élet is csak árnyéka önmagának.

A vízi turizmus fejlesztését szolgálná az a terv, melyet a Bodrogkeresztúr Víziváros címen terjesztettem elő, de ennél több nem történt. Tetszett vagy nem tetszett nem tudom, mivel senki sem kérdezett rá, hogy mit is szeretnénk megvalósítani.
Őszintén remélem, hogy a megnyíló EU források felhasználása révén valós, minden tokaji és régióbeli lakos számára hasznos és közvetlen eredményt produkáló beruházások születnek. E cél elérése érdekében - amennyiben ezt igénylik - állok a döntéshozók rendelkezésére.

2016-12-14

tl