Tokaj pályázata az Európa Kulturális Fővárosa címre pontosan ugyanaz, mint Magyarország törekvése az Európai Unióban. Tokaj ugyan egy kisváros, de merész célokkal és büszke történelemmel. Tokaj, akárcsak Magyarország, kiváló példája az együttélésnek és, mint ilyen sokszínű és sokrétű kulturális hagyományokra építheti jelenlegi törekvéseit. Tokaj Magyarország egyik, ha nem a legismertebb városa, de akár az ország az Uniónak, mi Magyarországnak, a fejletlenebbnek részén vagyunk, de nem ülünk tétlenül. Várospolitikánk és kulturális politikánk szoros egységében dolgoztuk ki fejlesztési terveinket és valósítjuk meg sorra ezeket, magunk és az ország büszkeségére, nyereségére. Méltán számítunk országos, de bizony némely esetben nemzetközi figyelemre is.
Tokaj kulturális negyedének eddig elkészült része szinte páratlan együttest alkot. Bormúzeumunk európai mércével is korszerűnek és attraktívnak számít. Zsinagógánk, amelyet rangos konferenciák helyszínévé is alkalmassá tettünk, egy ékszerdoboz. Az épületegyüttes harmadik része a színházunk rangos előadások kedvelt helyszínévé vált.
Nálunk él jó szomszédságban a hegység, a folyó és az alföldi rónaság és a napsütéssel együtt olyan klímát alakítanak, hogy a Tokaj hegyvidék talaján termelhetjük világhírű borainkat. Mi Tokajban és szerte a Hegyalján tettre kész, saját jövőnket erősen, merészen és okosan akarjuk és fogjuk alakítani. Ehhez meg van bennünk a bátorság, elszántság, képesség és vannak hozzá terveink. Nem csak várjuk a „sült galambot”, de segítségre, támogatásra, összefogásra szükségünk van és ezt el is várjuk.
Magyarország egyik legkisebb, de ugyanakkor talán legismertebb városának merész, bátor célkitűzése, hogy egy évig Európa Kulturális Fővárosa legyen, megérdemel egy nagyobb, akár országos összefogást is. Hisszük, hogy a mi törekvésünk sikere egy ország számára mutathat jó példát, ösztönözhet cselekvésre, késztethet nagyobb léptékű tervek készítésére és számíthat európai odafigyelésre is.
Mi Tokajban nem csak világhírű borkultúránkra építünk, miközben tudjuk, hogy esélyünket éppen ez a hírnév teremtette meg. Tudjuk, hogy mai, hagyományos és korszerű borászataink most is öregbítik a város, a térség jó hírét. Szerte a világból és az országból is mágnesként vonzzák a látogatókat. Pincéink, dűlőink turistacsalogatóak. Hangulatos történelmi belvárosunk és hagyományosan vendégszeretőek a polgáraink. A Tisza és a Bodrog találkozásának helye páratlan természeti szépség.
Tokaj tehát festői szépségű táj, nyilván ezért is vonzza a művészeteket. Festőket, írókat, zeneszerzőket. Elismert és patinás az Írótáborunk. Nyári zenei és színházi rendezvényeink a legrangosabbakhoz nőnek fel. Az ország egyik legnagyobb és talán legkorszerűbb szabadtéri helyszíne a Tokaj Fesztiválkatlan.