Németi Ferenc XVI. században élt várkapitány neve szorosan összeforrt a Tokaji vár történetével és a Tokaj kulturális életével. Németit a legvitézebb kapitányként emlegetik ma is, kinek hírnevét nem csak katonai erényei, de műveltsége és vallásos életvitele is táplálja. A reformáció idején elő Németi Ferenc zsoltárszerzőként is kora egyik elismert alakja volt, de támogatta a magyar nyelvű művek nyomtatását is, valamint templomokat és iskolákat is építetett. A város kulturális életében betöltött szerepe előtt tisztelegve, 2008-ban Tokaj városi könyvtárának névadójául választották. A szobrot Csirpák Viktória tokaji szobrászművész készítette.
A település egy már régóta áhított vágya teljesült azzal, hogy a település egykori várának kapitánya helyet kapott a város egy frekventált helyén. Itt a későbbiekben egy közpark kerül majd kialakításra, s mivel Németi Ferenc elsősorban várkapitányként vált híressé, ezért a szobor környezetében a Zempléni várak makettjeit is elhelyezték (Tokaji, Szerencsi, Sárospataki, Regéci vár). A szobor felállítása szorosan kapcsolódik a reformáció 500 éves évfordulójához, amelyet 2017-ben tartanak.

A szobrot és a négy vár makettet Európai Uniós forrásból, a „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” című pályázatból finanszírozták. A 27 települést érintő támogatási összeg támogatási összeg 2,3 milliárd forint volt. Ebből Tokaj 100 millió forint támogatást kapott, ebből valósult meg a Tokaji Múzeum felújítása, a Széchenyi sétány díszkivilágításának fejlesztése is. A szobor és vár makettek 23 millió forintból valósultak meg, amit ugyanúgy mint a projekt többi részét is az Európai Unió és a Kormány 100%-ban finanszírozott.

A szobor felavatása előkészítés alatt áll, arra a reformáció emlékévében (jövőre) kerül sor.

[gallery link="file" size="medium" ids="https://tokaj.hu/images/uploads/2016/11/IMG_1798-másolata.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/11/IMG_1809-másolata.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/11/IMG_1813-másolata.jpg|"]