Debrecen és Veszprém után Tokaj is bejelentette, hogy megpályázza Európa Kulturális Fővárosa címet. Magyarország 2023-ban birtokolhatja újra a fővárosi rangot az Egyesült Királysággal együtt. A tokaji Világörökségi Bormúzeumban tartott bejelentésben kiemelték, a város kulturális infrastruktúrája valamint a gazdag kulturális-történelmi öröksége és a hagyományai miatt lehet esélyes a pályázaton. A térség országgyűlési képviselője szerint Tokaj és a Hegyalja jelenleg Európa kulturális kapuja keleti irányból, évszázadokkal ezelőtt pedig a szellemi-kulturális kapocs szerepét töltötte be.
Mengyi Roland úgy fogalmazott, hogy Szentpétervártól Párizsig mindenhol egy „hívószó" Tokaj neve, világhíre pedig alkalmas arra, hogy „senki meg ne kérdezze, miért gondoljuk azt, hogy eséllyel indulhatunk ezen a pályázaton.” Az országgyűlési képviselő leszögezte, ekkora lélekszámmal város még nem pályázott az Európa Kulturális Fővárosa kiíráson, mégis Tokaj - a hozzá tartozó huszonhét hegyaljai településsel együtt - alkalmas lesz egy ekkora esemény megrendezésére. Szerinte nem volt még olyan EKF-re pályázó város, amely egyszerre lett volna hagyományokban, kulturális és szellemi értékekben gazdag, világörökségi területen lévő város, mint Tokaj, ez lehet a település ereje és esélye ezen a pályázaton.

Posta György, Tokaj polgármestere elmondta, az elmúlt tíz évben több mint hárommilliárd forintot fordítottak a kulturális infrastruktúra fejlesztésére. Megépült a kulturális és konferencia központ, mellette zöldmezős beruházásként a Paulay Ede Színház, elkészült a bormúzeum és a 2500 ember befogadására képes szabadtéri Fesztiválkatlan.
A városban a Tokaji Írótábor gyűjti össze évről évre Magyarország íróit és irodalmárjait (idén 44. alkalommal tartják meg), de Hegyalja névadó települése jelentős helyszíne a Zempléni Fesztiválnak és a Tokaji Borfesztiválnak, valamint harmadik éve rendezik itt meg a rangos komolyzenei mesterkurzust, a Crescendo Nyári Akadémiát is. Posta György elmondta, a pályázat elnyerése esetén több beruházás indulna el: „láthatóvá tennék” a tokaji várat, mellette kultúrparkot alakítanának ki és Hegyalja legrégebbi borospincéjét, a Rákóczi-pincét kulturális központtá fejlesztenék, emellett hasznosítanák az 1400-as években épített, a város szívében található pálos kolostort is.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben általában két országnak és városnak ítélik oda. Az első főváros 1985-ben Athén volt, idén a lengyelországi Wroclaw mellett a spanyolországi San Sebastián viseli a címet. Magyarország eddig egyszer, 2010-ben (Pécs) kapta meg a rangos kulturális elismerést. A 2023-as cím elnyerésére a hazai városok közül eddig Debrecen, Veszprém és Tokaj jelezte pályázási szándékát.

[gallery size="medium" link="file" ids="https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160129eukultfovarosbejelentes1.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160129eukultfovarosbejelentes2.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160129eukultfovarosbejelentes3.jpg|"]