2015. nyarán az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretein belül pályázatot hirdetett a „Sportágakat népszerűsítő rendezvények támogatására”. Iskolánk a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakközépiskolája nyertes pályázatnak örülhetett néhány hónappal később. A pályázati program megvalósítására 2016 júniusában került sor.
A program részeként a tiszaeszlári, a tiszanagyfalui és a tokaji általános iskola fiúcsapatai részvételével kispályás labdarúgó tornát rendeztünk, amelyen részt vettek a Tokaj FC labdarúgói is. A mérkőzéseken az amatőr, illetve a „profi, igazolt” játékosok együtt versenyeztek. A tornát megtekintő edzők sok tehetséges tanulót láttak. Remélhetőleg ők már a következő idényben leigazolhatnak a korosztályos csapatokba. Női versenyzőknek a szerencsi és a sárospataki kézilabda csapatok részvételével egy bemutató mérkőzést szerveztünk. A nézők a későbbi szabad játékban kipróbálhatták magukat.
Az érdeklődőknek lehetősége nyílt még a tollaslabdázás, a kerékpározás, a modernebb mozgásformák, mint a sárkányhajózás, a falmászás, a lövészet és a funkcionális edzés (TRX) megismerésére és kipróbálására is. A bátrabbak a Kopasz hegyen menetgyakorlaton vehettek részt vagy szurkolhattak rendész tanulóinknak az izgalmas biatlon versenyen. Itt váltófutásban és lövészetben mérték össze tudásukat a versenyzők. A bemutatkozó sportágak, illetve sportszervezetek sok érdeklődő diákkal, a diákok pedig változatos sportolási lehetőségekkel találkozhattak.
A projektnap kísérő rendezvényeként véradást is szerveztünk. Egy előadáson megtudhatták a leendő véradók, hogy miért fontos a véradás. Majd a bátrabbak átestek az első véradáson is. A várakozók egészségügyi szűrővizsgálatokon vehettek részt, ahol többféle mérés segítségével szembesülhettek aktuális egészségügyi állapotukkal. A délelőtt folyamán iskolánk 10. D osztálya egészséges salátákat, falatkákat készített, amivel nagy örömet okoztak az érdeklődőknek. Az étlapon joghurtos kukoricasaláta mellett fokhagymás túrókrém szerepelt teljes kiőrlésű kenyérrel, de a jelenlévők megkóstolhatták az aszalt gyümölcsökkel gazdagított kókuszos zabpehely-golyót is. Mindehhez 100 %-os gyümölcslevet kortyolhattak. A kóstolgatás előtt és után egészségfejlesztő előadásokon hallhattunk érdekes és értékes információkat az egészséges táplálkozásról és a napjainkban oly divatos táplálék kiegészítők szervezetre gyakorolt hatásairól.
A rendezvényen több száz sportolni vágyó érdeklődő diák és felnőtt vett részt. A sportnap igazán jó hangulatban telt, amelyért köszönet illeti érdeklődő, vállalkozó kedvű tanulóinkat és a programban résztvevő pedagógusokat. Reméljük, hogy hamarosan újabb sportnapot szervezhetünk, amelyre a közelmúltban beadott újabb pályázatunk eredményes elbírálása esetén kerül majd sor.

Feketéné Csoma Gabriella - Juhász Zsolt
testnevelő-pályázatírók

20160707sportcikk1 20160707sportcikk2 20160707sportcikk3 20160707sportcikk4 20160707sportcikk5