A jubileumi, 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál ünnepélyes Gálakoncerttel ért véget Tokajban. A 37 országból érkezett mintegy 400 résztvevő, köztük 180 diák és több mint 50 zeneművésztanár, sikeres mesterkurzussal és fesztivállal zárta 2024-es programsorozatát.

„A Crescendón leginkább a tanáraink által nyújtott hihetetlen bátorítás és támogatás nyűgözött le. Olyan inspiráló és biztonságos teret teremtenek a zenészek számára, ahol őszinték lehetnek és hibázhatnak, egészséges és nyitott légkört biztosítva ezzel a tanuláshoz és a fejlődéshez. Az összes program (koncertek, órák, előadások) kiváló volt, az általuk felállított színvonal nemcsak lenyűgöző, hanem nagyon megható is” – nyilatkozza az egyik külföldi hallgató.

A megszokott egyéni hangszeres és kamarazenei, illetve zenekari kurzusokon kívül a hallgatók különböző workshopokon is kipróbálhatták magukat. Így a Tornyai Péter zeneszerző által vezetett Kreatív kortárs zenei kurzuson vagy a Pauliina Hausstein vezette klasszikus improvizáció kurzuson. Az énekes hallgatók idén is választhattak a dalkurzus, barokk kurzus és az opera kurzus között.

A 20. születésnapi eseménysorozat a 13 tanszaki koncerttel együtt 27 nyilvános és ingyenes koncerttel – köztük A barokk és kamarazenei koncert, a Kortárs zenei percek, egy opera-előadás, a Halleluja!, az Egy kis délutáni zene, az Improvizáció és a Kreatív Istentisztelet – szolgálták Magyarország komolyzenei, kulturális életét a Tokajban töltött 12 nap alatt. A hangversenyek a stílusok és korok széles skáláját ölelték fel, hiszen elhangzott középkori spanyol kórusműtől, Bach- és Pisendel-darabon át Mozart, Donizetti, Haydn, Dubois, Sibelius és számos kortárs szerző műve is.

A 21. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztiválra 2025. július 23-tól augusztus 4-ig kerül sor.

fotók: Geréd Zsolt