Másodjára szervezet utcazene fesztivált a Tokaj Kincsei Egyesület. Tavaly a pünkösdi hétvégén töltötték meg a várost muzsikával, annak a sikerén felbuzdulva hívták újra versenyezni a zenészeket. Az idei rendezvényen már több mint kétszáz zenész húzta a talpalávalót a város tizennyolc pontján. Az egy kilométert meghaladó zenefolyamra ötvennégy formációnak biztosítottak a szervezők bemutatkozási lehetőséget, de a fesztiválra háromszoros túljelentkezés volt. A vendéglátóhelyek, boltok vagy épp közterületi alkotások előtt muzsikálók óránkénti váltásban, a nap folyamán háromszor egy-egy órát zenéltek, a közönség és a szakmai zsűri pedig értékelte munkájukat.

- Nehezen indult be a rendezvény, sajnos kevesen vagyunk aktív tagok az egyesületben. De már napközben szép számmal érkeztek látogatók, akik keresték a nekik tetsző műfajokat, sétáltak a városban és élvezték a produkciót - mondta el Kerekes Sándor, a Tokaj Kincsei Egyesület alelnöke. A rendezvény szervezője hozzátette, a délutáni záporok nem segítettek, de sokan kitartóak voltak és a felhők elvonulta után visszatértek a fesztiválra.

Tavaly hagyományteremtő céllal hívták életre a programot, az pedig igazolja létjogosultságát. Az egyesület sok kisebb-nagyobb rendezvényt szervez Tokajban, az utcazene fesztivál a legsikeresebb ezek közül. A zenekarok visszajelzése is pozitív volt, így a szervezők tervei között szerepel, hogy jövőre már két napos eseménnyé bővítik az eseményt májusban.

[gallery link="file" size="medium" ids="https://tokaj.hu/images/uploads/2019/05/20190520utcazene1.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2019/05/20190520utcazene2.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2019/05/20190520utcazene3.jpg|"]

Turisztikai haszon

Kerekes Sándor szerint turisztikai és marketing haszna is van az ilyen rendezvényeknek. Sok helyi vagy Tokajba látogató ugyanis vásárol vagy fogyaszt a fesztivál környékén, az éppen ott nyaralók pedig egy tartalmas programot kapnak a kikapcsolódáshoz.

- Van program Tokajban bőven. A Fesztiválkatlan- vagy a helyi kulturális központ kínálta is számos rendezvényt kínál, ezt szeretnénk kiegészíteni a saját ötleteinkkel. Tokaj erre hivatott, szeretnek az emberek ide járni. Ha pedig tudunk nekik szórakozási lehetőséget biztosítani, akkor még pozitívabb élményekkel térnek haza - tette hozzá az egyesület alelnöke.

A közönség szavazócédulákat vásárolhatott, ami bevételének egy részét az egyesület tagjai egy Chron-beteg barátjuk gyógyulására ajánlottak fel. De a nézők által legjobbnak ítélt formáció is pénzjutalomban részesült. Szakmai zsűri is díjazta a szerintük legtehetségesebb zenészeket, a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ pedig az idén októberi Szüreti Napokra egy újabb fellépési lehetőséget ajánlott fel.