Húsz csapat huszonhét féle ételét biztosan megkóstolhatják a látogatók szombaton Tokajban. A városban szezonnyitó gasztronómiai fesztivált tartanak, a Kóstolja meg Magyarországot elnevezésű rendezvényt a fesztiválkatlan parkolójában rendezik, a szervezők azt mondják hogy éhes és szomjas vendégeket várnak. Nemcsak itthonról, hanem az országhatáron túlról is érkeznek csapatok a „Kóstolja meg Magyarországot Tokajban” rendezvényére. A gasztronómiai nap ugyan a városban újdonság, mégis több mint tíz éves múlttal rendelkezik és idén már csatlakozik a Magyar Turizmus Zrt. "Kóstolj bele a tavaszba!" országos akciójához.

- Az eredeti elképzelést annyival egészítjük ki, hogy minden ételhez Tokaji bort társítunk és megmutatjuk, hogy a boraink minden étel mellé kiválóak – mondta el lapunknak Kerekes Áron a Kulturális és Konferencia Központ igazgatója, az esemény egyik főszervezője.

A Kóstolja meg Magyarországot rendezvényen a tokaji borászok is ott lesznek. Ők nevük mellett a boraikat is adják, a különböző ételekhez a Benkő Borház, a Paulay Borház, a Tokaj Hétszőlő, a Pinceköz Borászat, a Gizella- és az Erzsébet Pince valamint a Hímesudvar ajánl jobbnál jobb borokat.

Lesz is mit öblíteni, hiszen igen változatás gasztronómiával készülnek a csapatok. A helyiek többek között csülökpörköltet, tiszai harcsa halászlevet és toroskáposztát is készítenek, de olyan különlegességekre is szert lehet tenni, mint a sárkányleves, mézes töltött káposzta és emeletes lapcsánka.

Kóstolni szombaton déltől lehet, az ételek és borok mellett pedig programokkal is várják a családokat. A gyerekeknek „mesevölgyet” alakítanak ki és a fesztiválkatlan játszótere is nyitva lesz előttük. A felnőttek a fent említett borászatok tételeit egész nap kóstolhatják, de lesz kézműves vásár és bemutató valamint egy igazi „kackiás verklis” húzza a talpalávalót egész nap.
A programok ingyenesen látogathatóak, a kóstolójegyek 1500 és 800 forintba kerülnek. Tombolát 200 forintért lehet venni, a számtalan ajándékcsomag, borkóstoló és egyéb nyeremények mellett a fődíj egy kétszemélyes wellnes hétvége az ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine&Spa-ba. A látogatók őrzött parkolóban hagyhatják autóikat, amiért 300 forintot kell mindössze fizetniük, a parkolás a helyieknek lakcímkártyájuk felmutatása mellett ingyenes lesz.