A Miskolci Törvényszék – másodfokú végzésében – a sikkasztás bűntette miatt Z-né D.J. I. és L. I-né vádlottak ellen indított büntetőügyben a Szerencsi Járásbíróság ítéletét helybenhagyta. A vádlottak az ítélet szerint az általuk beszedett és az egykori Városi Kincstár részére befizetendő étkezési térítési díjak egy részével nem számoltak el a 2005. január 1-től 2013. szeptember 30. közötti időszakban.

Az ügy érdekessége, hogy a nyomozó hatóság és az ügyészség korábban – a bűncselekmény vádlottak általi elkövetettségének bizonyíthatósága hiányában – megszüntette a nyomozást, azonban Tokaj Város Önkormányzata pótmagánvádlóként fellépve mégis pernyertes lett, sikerrel bizonyította a büntetőper keretében a vádlottak társtettesként való bűnösségét.

Az elsőfokú bíróság korábbi ítéletével Z-né D.J. I. első rendű vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan társtettesként elkövetett sikkasztás bűntettében, míg L. I-né másodrendű vádlottat folytatólagosan részben társtettesként elkövetett sikkasztás bűntettében.

A bíróság Z-né D.J. I. I.r. vádlottat 1 év 8 hónap, L. I-né Il.r. vádlottat 2 évi szabadságvesztésre ítélte, mely büntetések végrehajtását próbaidőre felfüggesztette.

Kötelezte a bíróság a vádlottakat, hogy egyetemlegesen fizessenek meg a sértett intézmény részére 42.481.872.- forint és kamatai bűncselekménnyel okozott kárt kártérítés címén, ezen felül L.I-né Il.r. vádlottat külön kötelezte ugyanezen határidőben további 3.234.470.- forint és kamatai bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére kártérítés címén.

A Miskolci Törvényszék – fellebbezés folytán született - mostani végzése az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.