Azzal a céllal hozta létre Demeter Zoltán 2014-ben a Tokaj Alapítványt, hogy a tokaji borvidéket egy egészként értelmezve, annak történelmi múltját és értékeit gondozva építsük tovább kulturális és szakmai jövőjét a kortársi környezet bevonásával. Alapítványunk programjának egyik legfontosabb pontja egy borvidéki emlékpark létrehozatala. Az erre legalkalmasabb helyszínként kizárólag Tokajra, mint a borvidék fővárosára és névadó településére tudunk gondolni, ahol a színház, a világörökségi bormúzeum és konferenciaközpont udvarát rendezzük át oly módon, hogy méltó környezete legyen egy történelmi emlékparknak.

A parkkal korunk egy olyan nyomasztó gondjára is szeretnénk példát mutató megoldást teremteni, mint az egyének közötti gondolat-kicserélődések megszűnése. Célunk egy olyan közösségi tér létrehozatala, ahol egy történelmi hangulat körbeölelő környezetében egészséges beszélgetések, viták és töltekező építkezések formálódjanak.
Szeretnénk továbbá a helyi embereknek és az idelátogatóknak a figyelmét felhívni arra, hogy a borvidék elmúlt 500 évének kik voltak a meghatározó gondolkodói, szellemi és gyakorlati építői. Terveink szerint az emlékparkba szobrokat és domborműveket fogunk felállítani minden évben egyet-egyet.

Az idei évben felavatjuk a Tokaji Borvidéki Emlékpark második, Paracelsusról mintázott mellszobrát, melynek megalkotója Benke Zoltán szobrászművész.
Paracelsus volt az az orvos-alkimista, aki elsőként vitte el a világba (Európába) a hírt a tokaji bor különlegességéről.

A szobrot felavatja: Héjj Dávid, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke, miniszterelnöki biztos.
Az eseményen beszédet mond Demeter Zoltán (borász, a Tokaj Alapítvány alapítója) és Dr. Nagy Kornél (történész).

A szoboravatás helyszíne és időpontja
Tokaj, Paulay Ede Színház udvara
2016. szeptember 16. (péntek) 16 óra
- Az esemény zártkörű és meghívásos jellegű -

Kapcsolat
Demeter Anett
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +36 70 200 4035

A Tokaj Alapítványról részleteiben: http://tokajfoundation.com/

A Tokaji Borvidéki Emlékpark első szoboravatójáról: http://tokajfoundation.com/tokaji-borvideki-emlekpark-dr-szabo-jozsef-szobranak-avatoja-2015/