A lengyelországi Nowy Wisnicz városával valamint a település múzeumával írt alá együttműködési megállapodást Tokaj. A partnerség fő célja az egykori „Királyi borút” újra életre hívása társadalmi, kulturális, oktatási, idegenforgalmi és tudományos jellegű projekt megvalósítására irányuló projektek révén. A tokaji bor a történelem során nem hiányozhatott egyetlen uralkodó asztaláról sem. A lengyel birodalomban is szívesen fogyasztották Hegyalja nektárját, főként az aszút és a szamorodnit, a végállomás Varsó királyi negyede, Willanów volt.
Ennek a kereskedelmi és kulturális kapcsolatnak a felélesztésén évek óta dolgozik a két fél. A kezdeményezés nem politikai, hanem civil vonalról indult el, az évek folyamán számos egyeztetést tartottak ezzel kapcsolatban. Nowy Wisnicz körülbelül félúton van Tokaj és Willanów között, itt is tartottak már egyeztetést a kezdeményezéssel kapcsolatban.
A terveket pedig mind a két település vezetése támogatja, a projekt fő célja a kulturális, oktatási együttműködések mellett a turisztikai marketing erősítése a Tokajból Lengyelországba vezető, határokon átnyúló „Királyi borút” létrehozása céljából. Az útvonalon a közös múlttal kapcsolatos kulturális örökségi műemlékek, városok, történelmi helyek és idegenforgalmi látványosságok találhatóak Lengyelország, Szlovákia és Magyaország területén is, így ezek népszerűsítése is cél.

Első lépésként egy magyar pincét alakítanak ki Wisnicz várában, ami az évszázados (bor)barátság ápolása mellett magyar, elsősorban Tokaj-hegyaljai borok kóstolásának és kereskedelmének ad helyet. Egy interaktív kiállítást is elkészítenek itt a tervek szerint a Magyarország és Lengyelország közötti borkereskedelemről és a borfogyasztásról szól.
- Ez az együttműködés felhívja a figyelmet arra, hogy a királyi borút nagyon fontos része volt a közös történelmünknek. Olyannyira, hogy szeretnénk ha az UNESCO a világörökség részévé is nyilvánítaná a borutat - mondta el Posta György tokaji polgármester a szerződés aláírását követően, hozzátéve, hogy további cél a tokaji bor lengyel piacának erősítése.
- A Dél-Lengyelországból érkező turistáknak népszerű célállomása Tokaj és a Hegyalja, bízunk abban, hogy egy ilyen sokrétű partnerkapcsolat tovább erősítheti ezt. Azt tapasztaljuk, hogy az innen érkező vendégek nagyon szeretik a borainkat, ezzel a figyelemfelhívással tovább tudjuk népszerűsíteni a turisztikai és kereskedelmi kapcsolatokat - tette hozzá a városvezető.

[caption id="attachment_17289" align="aligncenter" width="1024"] Małgorzata Więckowska Nowy wisniczi és Posta György tokaji polgármester az együttműködési megállapodás aláírásakor[/caption]

A felek négy évvel ezelőtt vették fel a kapcsolatot egymással a királyi borút miatt, ám a közben kitört világjárvány valamelyest hátráltatta a közös munkát. Most első lépésként írták alá a kontraktust, amit a tervek szerint majd egy willanówi megállapodás is követ majd. Erről pár hete már egyeztettek a lengyel fővárosban, a kezdeményezést dr. Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet is támogatásáról biztosította.

- A bor mellett a tudomány és a kultúra is fontos szerepet kapott a történelem során a borútnak köszönhetően. A két nép pedig egyébként is jó és szoros kapcsolatot ápolt egymással, a királyi borúttal pedig mind a két fél nyert. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy ezt az együttműködést felelevenítsük és újra élettel töltsük meg - hangsúlyozta Małgorzata Więckowska. Nowy Wisnicz polgármestere is megerősítette, a lengyelek jól ismerik és keresik is a tokaji borokat, így ez a közös projekt további lehetőségeket nyithat a borászok és a fogyasztók között.

A hírek szerint március közepén találkozik a magyar és a lengyel köztársasági elnök, a kétoldalú egyeztetésen a Tokaji Borút témája is szóba kerül majd. A szerződésaláíráson részt vett Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője is, aki örömét fejezte ki a partnerség létrejötte kapcsán.