A képviselő-testület a héten dönt a Hotel Kelep szállodát is magába foglaló részvénycsomag sorsáról Tokaj Város Önkormányzatának tulajdonában áll a Tokaj Kelep Zrt. (korábban: ÉMOR-TISZK Zrt.) 85,79%-os részvénycsomagja. Ezen társaság a tulajdonosa a HOTEL KELEP néven ismert szálloda ingatlan együttes többségi hányadának. Az ingatlan különbözeti hányada Tokaj Város Önkormányzatának közvetlen tulajdona (osztatlan közös tulajdon).

Tokaj Város Önkormányzata eredetileg a Zrt. részvényeinek 12,32%-os tulajdoni hányadát birtokolta, mely részesedését folyamatosan növelte a részvényesek kivásárlásával. Ezen vásárlások névértéken történtek tekintettel arra, hogy a gazdasági társaságot jelentős hitelállomány és pályázatokhoz kapcsolódó fenntartási kötelezettség terhelte.
Önkormányzatunk azóta jelentős forrásokat (közel 90millió forintos tagi kölcsönt) fordított a Zrt. működésére annak érdekében, hogy az üzemeltetésében lévő szálloda működőképessége, foglalkoztatottak munkahelye megmaradjon.

A Zrt. vezetése bemutatta, hogy a Zrt. tulajdonában és üzemeltetésében lévő hotel hatékony és profitábilis működése érdekében további jelentős fejlesztések lennének indokoltak, mely beruházások finanszírozására önkormányzatunk nem rendelkezik fedezettel. A fejlesztéseket indokolja különösen, hogy a HOTEL KELEP eredetileg tanszállodának épült, mely épület funkciói a mai versenyhelyzetben nem elegendőek a vendégek igényeinek kielégítésére.

Önkormányzatunk döntéshelyzet előtt áll: vagy erőn felül tovább finanszírozza a Zrt. működését, vagy megpróbálja azt értékesíteni és a felszabaduló forrásokat újabb, településünk fejlődését elősegítő beruházásokra fordítani.

Az ügydöntő döntés meghozatala előtt hosszú előkészítő munka áll, melynek során többek között beszerzésre került egy független könyvvizsgáló által készített értékbecslés és szakvélemény is, mely a képviselő testületi tagok döntését segíti. Az önkormányzati részvénycsomag vonatkozásában – nyílt pályázati kiírás eredményeképpen – vételi ajánlat is Tokaj Város Önkormányzata rendelkezésére áll.
A képviselő-testületi határozat meghozatalát követően részletes interjút ad Posta György polgármester.