Vytautas Pinkus a Litván Köztársaság nagykövete látogatott Tokajba. A nagykövet korábban már a fővárosban egyeztetett Posta György polgármesterrel, az ő közreműködésére érkezett a városba a litván művészek által faragott Ulászló királyt és Hedvig királynét ábrázoló szobor. Tokajban a Zöld város program részeként a litván szoborparkot és annak környezete is megújul, a nagykövet pedig elismerően nyilatkozott arról, hogy jelenleg is fontos szimbóluma van Tokajban a litván-magyar barátságnak.

Az új szobrokat várhatóan az ősz folyamán helyezik el a városban, a polgármester azt mondta bízik abban, hogy az avatáson is magas diplomáciai szinten képviselteti magát Litvánia. A protokoll látogatás részeként a nagykövet egyébként megtekintette a város kulturális intézményeit is, valamint tett egy sétát a belvárosban. Egy ilyen találkozó a diplomáciában igen rangosnak számít, a saját országát a legmagasabb szinten képviselő nagykövet látogatása kiemelkedő minden esetben.

[gallery size="medium" link="file" ids="https://tokaj.hu/images/uploads/2021/05/EJRL1290.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2021/05/EJRL1315.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2021/05/EJRL1374.jpg|"]