Mintegy 11 milliárd forint fejlesztési forrás érinti Tokajt a Magyar Közlöny keddi száma szerint. A Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség meghatározásáról és a térségben megvalósítandó egyes fejlesztések megvalósításához szükséges források biztosításáról szóló, 1092/2017. (II. 21.) Korm. határozat tételesen felsorolja a várost és a környezetét érintő forrásokat. A fejlesztés összesen 105 települést érint, ebből a fő kiemeltek között szerepel Tokaj. A döntés értelmében a világörökségi helyszínek között megvalósul az óvárosi parti sétány kiépítése és a belvárosi sétálóutca egységes szerkezetű átépítése, valamint a Tokaji bormúzeum látogatóközponttá alakítása. Erre a többi helyszínnel közösen 3,5 milliárd forrás jut.
Az aktív turizmusfejlesztésben is több ponton érintett Tokaj, ilyen a kerékpáros infrastruktúra-fejlesztése valamint a Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztése első üteme, összesen közel 2 milliárd értékben.
A Magyar Közlöny kitér a tokaji sziget attraktivitásának fejlesztésére is: a tokaji Rákóczi-vár felújításéra és környezetének rendezésére, a sevillai Makovecz-pavilon Tokajban való felállítására illetve a Bodrog part lombkorona sétány és a kilátó a tokaji Kopasz-hegyen is megvalósul mintegy 2,5 milliárd forint értékben.
A meglévő Tisza hidat is fejlesztik a kerékpáros turizmus részeként, valamint egy gyalogos híd építése is megkezdődhet a Bodrog felett, a két projekt költségei is elérik a 2,7 milliárd forintot. Ezen felül további fél milliárd forint jut innovatív turisztikai termékek fejlesztésére.