Csökkent a munkanélküliek száma a Tokaji Járásban - derült ki a város önkormányzatának februári testületi ülésén. A Tokaji Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának tájékoztatása szerint 2017-ben 815 fő álláskeresőt tartottak nyilván, ez a szám egy évvel ezelőtt még 886 főt mutatott. A 815 munkanélküli valamivel több, mint 12 százaléka pályakezdő, ez az adat magasabb, mint az országos vagy megyei arány.
Tokajban a KSH tavaly év végi adatai szerint 2775 fő a munkavállaló korú lakosság száma. Ebből 193 főnek nem volt munkája a 2017 év végi adatok szerint. Ez azt jelenti, hogy mintegy 7 százalékos a munkanélküliségi ráta a városban. A 193 fő álláskeresőből 54 ember tartósan álláskereső, azaz több mint egy éve nincs állása.

A közfoglalkoztatási programokban a Városüzemeltető Szervezetnél 86 fő vett részt az előző évben. A kimutatás szerint a mezőgazdasági programban, a helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatásban illetve a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban 147 millió forint támogatást kapott a város, ebből 46 millió forintit beruházásokra, a többit pedig a munkavállalók bérére fizettek ki.

Segítik a fiatalokat
Több program is támogatja a pályakezdők elhelyezkedését. Az Ifjúsági Garanciaprogram a 25 év alatti álláskeresőket segíti. Ebbe a programba tavaly év végéig 295 főt vontak be a járásban, ebből 94 fő tokaji lakos. Az „Út a munkaerő piacra” program a 25 és 64 év közöttiekre koncentrál, a járási szinten 341 főből 111-en tokajiak. Az alacsony képzettségűek és a közfoglalkoztatottak képzésére kiírt projektbe 228 főt vontak be, ebből 41 fő tokaji lakos.