Jazz koncerttel a Kossuth téren-, sanzon esttel pedig a Paulay Ede Színházban várták a zenekedvelő közönséget az elmúlt két napban a Zempléni Fesztivál részeként. Az előadásokat mindkét esetben nagy érdeklődés kísérte. A programsorozatnak még két előadása lesz Tokajban. Kedd este a hagyományosnak mondható jazz koncert töltötte meg a Kossuth teret. A Balázs Elemér Group Egyesület Államokban tartott turnéja után lépet fel Tokaj főterén remek nyáresti hangulatot varázsolva. A tavaly 15. jubileumát ünneplő Balázs Elemér Group hamar az ország egyik legnépszerűbb jazz együttesévé nőtte ki magát. Balázs Elemér sikeres, meghatározó formációkban eltöltött évek után, keresett jazzdobosként alapította meg saját zenekarát. Az együttes dallamos, igényes zenéjével széles rétegeket szólít meg, művészetüket különböző népek és kultúrák színes zenei motívumainak fuzionálása jellemzi, ugyanakkor a klasszikus zenével ötvözött jazz sem áll távol tőlük. A női és a férfi hang is fontos szerepet játszik a stílusukban, lemezeiket vagy koncertjüket hallgatva bárki úgy érezheti, dalról-dalra utazza körbe a világot Erdélytől kezdve egészen Brazíliáig. Hét korábbi, köztük Fonográf díjjal jutalmazott lemez után, az évfordulóra jelent meg Örök szerelem című korongjuk - ebből halhatott ízelítőt a tokaji közönség.

20160818zemplenifeszt_jazz1 20160818zemplenifeszt_jazz2 20160818zemplenifeszt_jazz3

Szerdán este a Paulay Ede Színház telt meg az Edith Piaf és száz év szerelem című sanzonestre. A felejthetetlen francia énekes születésének századik évfordulója alkalmából, a legnépszerűbb dalaiból készült válogatást hallhatta a közönség Szilágyi Enikő előadásában. A kolozsvári születésű színésznő sikeres színházi- és filmszerepek után hagyta el Romániát, Belgiumban élt négy évet, majd tizennégy esztendőn át Magyarország több színházában játszott. Többször kapott nívódíjat, Kazinczy-díjas és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje. 2005-től Párizsban él és koncertezik, a francia sanzon, Edith Piaf, Jacques Brel, Barbara, Boris Vian, Kurt Weill songjainak avatott előadójaként járja világot. Hosszú ideje méltó partnere Aldo Ciccolini és Ennio Morricone tanítványa, az olasz származású Chopin-díjas koncertzongorista, Alceo Passeo.

20160818zemplenifeszt_sanzon2 20160818zemplenifeszt_sanzon3 20160818zemplenifeszt_sanzon1

A Zempléni Fesztivál részeként még két előadást láthat a tokaji közönség. Csütörtökön este Lendvay József (hegedű) és Balog József (zongora) koncertjét rendezik a Zsinagógában, a Virtuózok duóban című előadáson a magyar zenei élet két emblematikus személyisége találkozik egymással. Műsorukban egyebek mellett felcsendülnek Debussy, Ravel, Liszt Ferenc és Paganini művei is. A negyed évszázados múltra visszatekintő fesztivál tokaji zárását a Fesztiválkatlanban tartják a Sevillai Borbély bemutatásával pénteken. Rossini örök klasszikusát, az idén 200 éves évfordulóját ünneplő darabot a A Magyar Állami Operaház művészei mellett a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Debreceni Csokonai Színház Kórusának Férfikara közreműködésével mutatják be.