A térség két országgyűlési képviselőjéhez fordul a Zempléni Városok Szövetsége. Sátoraljaújhely, Sárospatak, Szerencs és Tokaj polgármestere azért kezdeményez jogszabály módosítást, mert a hulladékról szóló törvény értelmében a gazdálkodó szervezetekre is kiterjesztik a közszolgáltatás igénybevételére szóló kötelezettséget. A városvezetők azt akarják elérni, hogy azok, akik lakóhelyükre jelentették be a vállalkozás székhelyét ne fizessenek dupla szolgáltatási díjat. A polgármesterek levélben azt is kifogásolják, hogy miért kell a közszolgáltatást igénybe venni azoknak, akik tevékenysége nem jár hulladéktermeléssel (pl, óraadó tanár, könyvelő, stb.)
A Zempléni Városok Szövetsége a rendeletmódosítás kezdeményezésről Tokajban tartott ülésükön döntöttek. Azt mondták, az önkormányzatoknak nincs lehetősége felülírni a törvényben meghatározott szabályt, ami a vállalkozások kötelezettségét érinti, de a panaszok mégis hozzájuk futnak be.
Aros János (Sárospatak), Koncz Ferenc (Szerencs), Szamosvölgyi Péter (Sátoraljaújhely) és Posta György (Tokaj) arra kéri a térség két országgyűlési képviselőjét, hogy járjanak közben annak érdekében, hogy a probléma orvoslására jogszabály módosítás szülessen.

Kérésüket levélben jutatták el dr. Hörcsik Richárd és dr. Mengyi Roland felé, ebben kiemelték hogy a probléma a térségben nemcsak a négy zempléni várost, hanem azt a 83 települést érinti, ahol önkormányzati társulás keretében a Zempléni ZHK látja el a közszolgáltatást.

A Zempléni Városok Szövetségének tokaji ülésén részt vett dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő és Héjj Dávid a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanácsának vezetője.




Tokajban ülésezett a Zempléni Városok Szövetsége.

Tokajban ülésezett a Zempléni Városok Szövetsége. Fotó: Erdős József