Dr. Szabó József szobrának bemutatásával emlékparkot avattak Tokajban. A Paulay Ede Színház udvarán a Tokaj Alapítvány kezdeményezésére hozzák létre a parkot, célja, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék egykori szakmai nagyságairól méltó módon emlékezhessen meg az utókor. Az idei évben ünnepli 150 éves jubileumát Tokaj-Hegyalja első geológiai térképe, melynek létrejötte Dr. Szabó József nevéhez fűződik. A Magyar Tudományos Akadémia geológus professzora a vulkanikus tevékenységek tanulmányozása során került kapcsolatba a borvidékkel. Szabó József több mint három évtizeden keresztül mintegy tíz munkájában foglalkozott Tokaj-Hegyalja természettudományos vizsgálatával. Az ő munkássága előtt tisztelegnek azzal, hogy általa 150 évvel ezelőtt megalkotott nagypontosságú földtani térképet a Tokaj Alapítvány a legnagyobb részletességű másolat elkészítésének igényével újra kiadta.

Egy mellszobor is őrzi a geológus professzor emlékét, ez az első alkotás, ami helyet kapott a borvidék névadó településének emlékparkjában Illyés Antal budapesti szobrászművész munkája nyomán. A szobrot Posta György polgármester avatta fel. Ő beszédében a kezdeményezés fontosságáról szólt.

Demeter Zoltán borász köszöntőjében elmondta, a tervek szerint az elkövetkezendő években, évtizedekben egy előkészítő társaság tesz javaslatot arra, hogy ki előtt tisztelegjenek az emlékparkban. Ennek tagjai Dr. Nagy Kornél történész, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, Alkonyi László a borvidék egykori krónikása, bortermelő, Sauska Krisztián birtoktulajdonos, Dr. Kovács Tibor, a Tokaj-Hétszőlő birtokigazgatója, Posta György Tokaj város polgármestere és Demeter Zoltán tulajdonos-borász, az alapítvány alapítója.

emlekpark2

Az eseményen mutatták be a Tokaj Alapítvány fotópályázatának helyezettjeit is. Idén a Bodrog volt a fő téma, a különdíjas alkotás a tavaly is nyertes Szabolcs Gergely munkája. A pályázatra 160-an jelentkeztek, közülük többet is borritkaságokkal jutalmaztak.