Lakást, munkát, ösztöndíjat vagy akár jogosítványt is kapnak Tokajban a fiatalok. Egy pályázati forrásnak köszönhetően a fiatalság helyben tartását segíti az önkormányzat. Két lakásba már beköltöztek, másik kettő esetében pedig a napokban átvehetik a kulcsokat azok, akik részt vesznek az önkormányzat Esély otthon – Tokaj, nálunk jó elnevezésű pályázatában. A város kétszáz millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyert, amiből felújították és teljes körűen felszereltek négy önkormányzati lakást. A beköltözőknek pedig szó szerint semmire nincs gondja, nemcsak bútorokat, hanem konyhai és fürdőszobai elektromos gépeket és laptopot is kapnak az önálló élet megkezdéséhez. Lakbért sem kell fizetniük két éven át, így próbálják arra ösztönözni a 35 év alattiakat, hogy éljenek a városban.

- A programban foglalkoztatásra is van lehetőség, öt embert a város intézményeiben. Ketten a Kulturális és Konferencia Központban, ketten a Tokaji Múzeumban, egy fiatal pedig a Tokaji Óvodában állt munkába péntektől. A jellemzően hiányszakmával rendelkezőknek két éven át a teljes munkabérét illetve az ezzel kapcsolatos járulékait is a program keretein belül tudjuk finanszírozni – emelte ki Posta György a pályázat előrehaladását bemutató első szakmai napon. A tavaly márciusban indult program 2021-ig tart, eddig tehát biztosított a dolgozók finanszírozása valamint a lakások használata is, ahol a lakóknak csak a rezsit kell fizetniük – tette hozzá a polgármester.

Jó példa a tokaji

A szakmai napon dr. Illés Boglárka, az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára is részt vett. A politikus egy évvel ezelőtt, a program indulásakor már járt Tokajban, így láthatta az eddig elvégzett munkát. A helyettes államtitkár gratulált a látottakhoz és hangsúlyozta, fontosak számukra a pozitív visszajelzések így látják hogy van értelme a programnak.

- Az elmúlt időszakban több olyan bejelentésre került, ami segíthet a fiataloknak a szülőföldön maradásban és a felelős gyermekvállalásban is. Ilyen a fiatal házasoknak szóló életkezdési kölcsön, de Tokaj ebből a szempontból szerencsés helyzetben van, mert a Magyar Falu program is vonatkozik rá, hiszen ötezer fő alatti település, így még több lehetőség nyílik ki előtte – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A tokaji program szakmai napján több, szintén a megvalósítás fázisában lévő település is képviseltette magát. Így Füzesabonyból, Ajakól, Edelényből, Kisvárdáról és Hevesből is érkeztek szakemberek a jó példát megismerni.