Meghaladta a 35 ezret a Tokaj Fesztiválkatlan látogatónak száma az elmúlt három évben. Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri rendezvényhelyszíne a negyedik teljes szezonját zárta, ebből hármat a jelenleg is a programokat szervező Fesztiválkatlan Kft. égisze alatt. Interjú – Dr. Fintor Gáborral, a Fesztiválkatlan Kft. ügyvezető igazgatójával. Az idei volt a negyedik tejes évada a Tokaj Fesztiválkatlannak. Összességében milyennek értékeli az évet?
- Ha egy szóval jellemezném, akkor egyedülálló. Azért egyedülálló, mert hiszem, hogy a térség legszínesebb, és legélvezetesebb minőségi kulturális programsorozatát kínáltuk a kultúrát szívesen fogyasztó embereknek, családoknak. Tartalmas kikapcsolódást nyújtottak az események, ráadásul a legváltozatosabb műfajokban (operett, opera, musical, koncertek, humorestek, kamara előadások, beszélgetős estek). Világsztárokat is láthatott a közönség egy olyan helyen, ami ritkaságnak számít az országban. A Fesztiválkatlan Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri színháza, mely a Bodrog folyó közelségével, a megvilágított sziklafalakkal egyedi atmoszférát, gyönyörű látványvilágot teremt. A minőségi kultúrán kívül a gasztronómiát is igyekeztünk bemutatni a kiváló tokaji borok, és a „vacsorahajó” által. Így azt gondolom, összességében megfeleltünk szlogenünknek: „Ahol a minőség, a kultúra, és a gasztronómia találkozik”.

Több mint 20 kis- és nagy előadást láthatott a közönség. Melyek voltak a leglátogatottabbak?
- Három helyszínen élvezhették a nézők a Fesztiválkatlan 2018-as programjait. A nagyszínpadon mások mellett (közkívánatra!) Havasi Balázst, a csodálatos Cinderella produkciót láthattuk, ellátogatatott a szőlő és bor városába az argentin világsztár operaénekes, José Cura, de Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc díjas énekes is koncertje is nagyon népszerű volt a Monte Cristo grófja előadással egyetemben. A további programok - a Teátrumban és a Paulay Ede Színházban - is vonzóak voltak. Ide sorolhatjuk például Eszenyi Enikő elbűvölő estjét, Sebestyén Balázs interaktív előadását, vagy Tóth Vera csodálatos koncertjét.

Fotóválogatás az idei szezon előadásaiból: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.853385521524997&type=1&l=c1e757ce77

Tudni -e már nézőszámot az évadot tekintve? Illetve készült e statisztika arról, hogy a nézők honnan jöttek Tokajba?
- Három éve folyamatosan emelkedik a nézőszámunk, ami mostanra meghaladja a 35 ezer látogatót. Kíváncsiak vagyunk Nézőink véleményére, így kérdőíves módszerrel végeztünk kutatásokat. Ebből az tűnik ki, hogy jó néhány eseményünkkel tulajdonképpen az egész ország érdeklődését felkeltettük, hisz Pest megyéből, a Dunántúlról is rendszeres látogatóink voltak programjainkon. Ugyanakkor Szlovákiából, és Lengyelországból is jöttek érdeklődők. A legtöbben Nyíregyházáról, és Miskolcról érkeztek. Azt is megállapíthatjuk, hogy a Fesztiválkatlan eseményei minden korosztály számára biztosítottak szórakozási lehetőséget, ami mindig lényeges szempont a műsorstruktúra összeállításánál.

- Milyen visszajelzések érkeztek a nyári programokat tekintve?
Nagyszerű, csodálatos, lenyűgöző jelzők érkeznek hozzánk, melyek nagyon jól esnek, és tovább motiválnak Bennünket.

- Megható, különleges, vicces eset a szezonban?
A művészek pozitív visszajelzései minden eseményen meghatók voltak. Két nyilatkozatot emelnék ki a sok közül. Az egyik a kiváló színész Szomor Györgyé: „Nem tudom a titkát, de elképesztő az atmoszféra, ami körbeveszi a Katlant. Varázslatos a nézőtér, és a színpad, mindig kiválóan érzem magamat. Az itteni közönség pedig lenyűgöző”. A másik pedig Magyarország egyik külföldön is legismertebb, legnépszerűbb zeneszerző-zongoraművészéhez, Havasi Balázshoz kapcsolódik. „Számomra a Katlan az egyik legszebb koncerthelyszínem, világszínvonalú, amit a nézők is azzá tesznek, hisz csodálatos, hogy ilyen sokan eljönnek a programokra.”

- A ’katlan ugyan bezárt, de van folytatás még az éven?
Igen, hisz mi szervezzük a Paulay Ede Színház bérletes előadásait. Operettet, krimit, és vígjátékot láthatnak majd Nézőink novemberben, decemberben, és januárban. Olyan kiváló rendezőktől, mint például Straub Dezső, és olyan nagyszerű színészek társaságában, mint Esztergályos Cecília. Kérem, látogassanak egy weboldalunkra (fesztivalkatlan.hu).

 

[caption id="attachment_8419" align="aligncenter" width="683"] fotó: Szánkai Nikoletta (Moments Photography)[/caption]