Gasztronómiai rendezvényekkel és számos új programmal bővül a tokaji rendezvénykínálat idén - erről a városban tartott sajtótájékoztatón beszéltek, amin bemutatták az évi kínálatot. A Fesztiválkatlan nagyprodukciókkal készül 2016-ra, amiben a jubiláló Zempléni Fesztivál is részt vesz. Több mint tíz nagy produkciót tartanak idén a Tokaji Fesztiválkatlanban. A kínálat széles skálán mozog, a gyermek- és komolyzenei koncertek mellett a közönség táncot, musicalt, operettet és operát is láthat a mintegy 2500 férőhelyes szabadtéri színházban. Fazekas Tamás, a Fesztiválkatlant üzemeltető cég vezetője arról beszélt, hogy már most készülnek a nyár csúcspontjánt jelentő előadásra, ami az Operettszínház Rómeó és Júlia című musicalje lesz. A szervezők optimizmusát mutatja, hogy dupla bemutatóval készülnek a félezer darabot is megélt előadásra.

20160310katlanbemutatkozo4

Nemcsak Rómeók dupláznak azonban Tokajban, hanem az a Nemzetközi Cirkuszfesztivál is, amit július első péntekjén és szombatján tartanak. A katlanba visszatérő vendég már az Expreidance és a békéscsabai Jókai Színház is, aki ebben az évben sem maradnak ki a repertoárból. A cégvezető hozzátette, szeptember első hétvégéjén egy Koncz Zsuzsa koncerttel is készülnek. Ez azért is különleges, mert a művész jövő évi, sportarénában tartandó búcsúkoncertje előtt várhatóan az utolsó nagy szabadtéri koncertje lesz a tokaji fellépés.
A tavalyi évhez képest az is változás, hogy idén már tavasztól őszig folyamatos nyitva tartással üzemel a Fesztiválkatlan, ahol az előadások után after partykat is szerveznek, de stand up comedy vagy kisebb koncertek is lesznek akkor, amikor nem nagyelőadást tartanak.

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Zempléni Fesztivál is együttműködik a tokaji helyszínnel. Turjányi Miklós fesztiváligazgató elmondta, augusztusban a Mágnás Miskát és a világ talán legtöbbet játszott operáját, a Sevillai Borbélyt mutatják be, de a jubileumi év keretin belül a John Williams Filmharmonikusok és a Carmina Burana is az ő szervezésükkel valósul meg.

20160310katlanbemutatkozo3

A városi rendezvények is megújulnak. Nagyné Bősze Katalin a Tokaji Múzeum igazgatója arról szólt, hogy már márciusban Múzeumi Szalon címmel előadásokat tartanak és egy új állandó kiállítást is berendeztek, amit március 15-én adnak át a látogatóknak. A Világörökségi Bormúzeum állandó tárlata mellett is folyamatosan törekszenek az érdekességek bemutatására, így a tetőtérben Star Wars makett kiállítás, képzőművészeti bemutató és a történelmi Magyarország népi viseleteit is megmutatják még ebben az évben.

Az ígéret szerint a múzeummal a Kulturális és Konferencia Központ közösen több programot hív életre. Április 23-án a korábban több mint tíz évig Nyíregyházán sikerrel működő Kóstolja meg Magyarországot című gasztronómiai rendezvény költözik Tokajba. A Fesztiválkatlannál több mint huszonöt csapat készíti el saját tájjellegű ízeit, amit a helyi borászok és más termelők tesznek még színesebbé.

20160310katlanbemutatkozo1

Kerekes Áron, a központ igazgatója hozzátette, azon a hétvégén tartja a Tokaji Borlovagrend a negyedik borárverését, ami még színesebbé teszi a hétvégét. Idén is megtartják a Tekerj a Hegyre című programot, kiemelt helyszíne lesz a város a Nemzeti Bormaratonnak, a Bornapokat pedig a nyár első hétvégéjén rendezik. A tervek szerint lesz rockzenei tehetségkutató is a városban, a népzenét kedvelők pedig rendszeres táncházakon vehetnek részt.