A 950. jubileumi emlékév zárásaként ünnepelték meg a borvidék kincsét a Nemzetközi Aszúnapon. Az alkalmon külön a borkülönlegességnek készült poharat is bemutatták valamint beszámoltak az ünnepi esztendőről és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) turisztikai elismeréséről is.

A Tokaj Aktív Turisztikai Központban (TAKT) tartott ünnepélyes eseményen Posta György polgármester köszöntötte a vendégeket. A városi jubileumát a január 22-én tarott Magyar Kultúra- és egyben Tokaj Város Napján jelentették be, hivatkozva azokra a forrásokra, amelyek elsőként említik a települést. Az ünnepi évben minden rendezvényt a jubileum köré szerveztek, sőt a Tokajban megtartott egyéb rendezvényeket is ennek az ünnepnek ajánlották.

- A Crescendo Nyári Akadémia például egy hat helyszínes koncertsorozatot adott a város tiszteletére. A komolyzenének egy olyan arcát mutatták be, ami mindenki számára gazdag élményeket biztosított. De a Tokaji Írótábor és a Zempléni Fesztivál is méltón emlékezett meg Tokaj születésnapjáról. A Szent István Gimnázium szimfonikus zenekara pedig, akik minden évben hangversenyt adnak a városban, különleges keretbe zárták fellépésüket, hiszen már az 1973-ban tartott 900. éves jubileumi eseményen is felléptek – mondta el a polgármester. Hozzátette, a Fesztiválkatlan is méltó módon ünnepelte meg évfordulót a programjaival.

- Az a tudományos konferencia, amit a színházban szerveztünk is megmutatta, hogy összefogással és együtt gondolkodással is meg lehet valósítani sikeres rendezvényeket. Az előadások anyagaiból készült kötet pedig kiváló dokumentációja annak, amit Tokajban képviselünk – emlékeztett Posta György. A polgármester kiemelte, a sport is kapcsolódott az évfordulóhoz a szeptemberi közös futáson valamint a tavaszi Bringa Pikniken, a térség legjelentősebb szüreti rendezvényén pedig a felvonulásban is képviseltette a magát a jubileum. Posta György megköszönte mindenkinek, aki munkájával segítette a 950. évfordulót, kiemelve azt, hogy jelentős forrás nélkül sikerült ezt megvalósítani.

Különleges „ajándék” a városnak

Mint arról korábban hírt adtunk, az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) a legjobb települések közé választotta a várost. A pályázatot elkészítő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) képviseletében Fazekas Márta turizmusdiplomáciai programigazgató, valamint az UNWTO alelnöke elmondta, világviszonylatban is hatalmas elismerés az a díj, amit Tokaj első magyar településként megkapott. A turizmusra szakosodott szervezetet egyébként 1975-ben alapították és 160 tagállam tagságával működik. A Best Tourism of Village díj 2021 óta létezik, lényege hogy a versengésben csak a tizenötezer lakosságszám alatti települések nevezhetnek, segítve ezzel a vidéki turizmust.

- Kimagaslóan sok, pontosan 29 ország 260 települése jelentkezett a díjra. Ebbe az exkluzív klubba 54-en kerültek be, a környező országokból csak Ausztriából és Horvátországból. De Mexikó, Chile, Dél-Korea, Japán, Egyiptom, Jordánia, Svájc és számos más nemzet egy-két települése is részese lett ennek a társaságnak. Hazánkból legelső és eddig egyetlen díjazott pedig Tokaj, ami hatalmas megtiszteltetés világviszonylatban is, ehhez gratulálok önöknek – hangsúlyozta Fazekas Márta. 

- A teljes pályázati anyag előkészülete tökéletes titoktartásban történt. A döntés a pályázat beadásáról az MTÜ-ben született meg, ezt követően vettük fel a kapcsolatot polgármester úrral. Számtalan találkozó, egyeztetés, telefonhívás és e-mail kellett ahhoz, hogy a pályázatot alapos munkát követően beadjuk – tette hozzá a programigazgató. (A titkosság azonban nemcsak a beadás kapcsán volt érvényben, az ENSZ határozott elvárása az volt, hogy a díjazottak egészen az átvétel pillanatáig nem hozhatják nyilvánosságra az elismerést – a szerk.) A független zsűri anonim módon bírálta el a beadott pályázatokat, ez pedig még jelentősebbé tesz a díj értékét. A díjátadót az üzbegisztáni Samarkandban tartották, ahol az elismeréseket átvevők saját kultúrájukat is megjelenítették.

- A díj lehetőséget biztosít arra, hogy ezt a különleges logót használja a város valamennyi kommunikációs anyagában, az előírások szerint a közvetlen kereskedelmi szolgáltatók azonban ebben a formában nem. Az egyes közösségekre nézve a cím anyagi elismeréssel nem jár, a kulcs a kapcsolati tőkében van. Olyan lehetőségek nyílnak a marketingre és tapasztalatcserére valamint a jó gyakorlatok megismerésére, amit ki kell használni és ezáltal előre lépni – szögezte le Fazekas Márta. Kiegészítésképpen elmondta, turisztikai továbbképzési lehetőségek nyílnak és olyan anyagok válnak hozzáférhetővé, amiket az UMWTO kifejezetten ezeknek a településeknek készít el, így egy klasszikus tudásátadásról van szó.

Gratulált a borvidék

Az Aszúnapon Molnár Péter a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke is gratulált a díjhoz. Elmondta, büszkék a városra és kitüntetést kicsit a magákénak is érzi Tokaj-Hegyalja. Szerinte az ezeréves szőlőkultúra és a mintegy félezer éves aszúkészítés is hozzájárult a sikerhez. Emlékeztetett arra, hogy folyamatosan elismerik a térséget, ezzel Tokajt is, elég csak arra gondolni, hogy 2002-ben a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO a borvidéket. 

- Ezt erősíti ez a díj, ami fantasztikus lehetőségeket rejt magában. Tisztában kell lennünk fejlettségünkkel és azzal, amit el tudunk érni. Az egyediségünket kell megjeleníteni a világban, Tokaj mindig különleges és egyedi volt – hangsúlyozta a Molnár Péter.

Kézdy Dániel borszakíró, a Nemzetközi Aszúnap ötletgazdája szintén örömét fejezte ki Tokaj díjával kapcsolatban. Elmondta, örül annak hogy a borvidék fantasztikus eredményeket ér el és mára kimondható, hogy itt készül a világ legjobb édesbora. Az aszúnap hét évvel ezelőtt emiatt indult, mára pedig egyre többen ünneplik meg ezt a nemes italt.

Pohár az Aszúnak

Ripka Gergely borszakíró, a Tokaj Guide ötletgazdája az alkalomból a Tokaji Aszúnak készült poharat mutatta be. Ő azt mondta, örül, hogy egy ilyen szép ünnepen mutathatja be annak a munkának az eredményét, ami közel egy éven át tartott.

- Volt már a borvidék legelterjedtebb fajtájának, a furmintnak saját pohara. Az Aszúnak eddig nem volt, pedig a világon mindenhol ezzel azonosítják Tokajt. Egy szűk szakmai stábbal együtt dolgozva közösen alakítottuk ki azt az irányt, aminek eredményeként elkészült az a pohár, ami az Aszú legszebb arcát mutatja meg – szögezte le Ripka Gergely.

Az Aszúnap résztvevői az előadásokat követően meg is kóstolhatták a pohárból a legjobb aszúkat.