A Világörökségi Bormúzeumban nyílt tárlat tokaji borászok aszúiból. A kiállítás apropója, hogy 450 évvel ezelőtti az első írásos emléke a világszerte ismert borkülönlegességnek. Régen tartottak kiállításmegnyitót a tokaji múzeumokban, az elmúlt hónapok szigorú intézkedései miatt sokáig nem lehettek nyitva a kiállítóterek. Közben azért folyt a munka, a szakemberek a Bethlen Gábor utcai anyamúzeumban egy, a Tokaj-Hegyalja bányászatát bemutató tárlatot állítottak össze, a bormúzeumban pedig a térségnek világhírnevet hozó aszúkat mutatják be. A kiállítás aktualitását az adja, hogy 450 évvel ezelőtt a Garai -család május 15-én kelt örökséglevélben nagy mennyiségű aszúbor örökségbe adásáról írnak, így ez az első írásos emléke a borkülönlegességnek. Ez persze nem azt jelenti, hogy 1571-ben készítettek volna először aszút, a kiállítást megnyitó és a témát kutató Zelenák István arról beszélt, hogy valószínűleg jóval régebben készítettek aszút Tokajban. Ezzel pedig Szepsi Laczkó Máté legendája is eltörpül, sokáig ugyanis az ő nevéhez és az 1620-as évek végéhez kötötték az első aszú elkészítését.
– A tokaji kiállítás egy egész éven át tartó rendezvénysorozat első felvonása- ezt már Molnár Péter a Tokaji Hegyközség Tanács elnöke mondta a megnyitón, hozzátéve számos eseménnyel készülnek a fontos évforduló tiszteletére. Szerinte Tokajban van a helye az ünnepségsorozat kezdetének, de arra is törekedni fognak, hogy a borvidék többi huszonhat települése is kivehesse részét az évfordulóból.
A megnyitón részt vett Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője is, aki maga is a borvidék szülötte. A politikus az édes nemesbor kapcsán kiemelte: fontos diplomáciai eszköz volt és a világ uralkodóinak asztaláról nem hiányozhatott egy-egy ünnepi esemény alkalmával. Hozzátette, a tokajiak külön is büszkék lehetnek, hiszen a „hegy aranyát” a várossal együtt még nemzeti imánkban, a Himnuszban is megemlíti Kölcsey Ferenc egyetlen magyar településként.
Posta György polgármester külön megköszönte a tokaji borászok felajánlását, hangsúlyozva azt hogy újra az emberek tudatába kell helyezni a borkülönlegességet. A városvezető azt mondta, fontos hogy az Aszú az ünnepek itala legyen, a magyarok ezzel koccintsanak egy-egy örömteli pillanat megélésekor.
A tárlat egyelőre időszakosan látható a Világörökségi Bormúzeumban, a tervek szerint azonban a teljes borvidékről szeretnék azt bővíteni.
[gallery size="medium" link="file" ids="https://tokaj.hu/images/uploads/2021/05/EJ5D99537-R_20210515aszukiallitas7.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2021/05/6H5A03451-R_20210515aszukiallitas1.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2021/05/6H5A03712-R_20210515aszukiallitas2.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2021/05/6H5A03783-R_20210515aszukiallitas3.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2021/05/6H5A04184-R_20210515aszukiallitas4.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2021/05/EJ5D99016-R_20210515aszukiallitas6.jpg|"]
Ne habozzon!
Látogasson el Tokajba, ahol szállások, borászatok és vendéglátók várnak arra, hogy varázslatos élményekkel gazdagítsák az utazását.
Fedezze fel a múltat és élvezze a jelen örömeit ebben a különleges városban. Várjuk Tokajban!