Ötödször tartottak szőlő- és borszentelést Tokajban a Szerelmi Pincesoron. A hagyományos év eleji program részeként a történelmi egyházak képviselői a Hétszőlő birtokán szentelték és áldották meg a szőlőtőkét valamint a bort. A program Posta György polgármester köszöntője után -az Európai Borlovagrend Tokaji Régiójának tagjai felvezetésével- a résztvevők közösen vonultak fel a Hétszőlő birtokra, ahol az evangélikus, a református, a római- és a görögkatolikus egyházak helyi vezetői áldották és szentelték meg a szőlőt valamit az ott elhelyezett borokat.

[gallery link="file" size="medium" ids="https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap1.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap2.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap3.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap4.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap5.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap6.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap7.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap8.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap9.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap10.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap11.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap12.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap13.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap14.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap15.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap16.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap17.jpg|,https://tokaj.hu/images/uploads/2016/01/20160123vincenap18.jpg|"]

A hagyomány szerint ilyenkor sok bort kell inni a jó termés reményében, erre Tokajban a lehetőség adott volt. Négy pincészet (a Benkő Borház, az Erdős-, a Péter és a Soltész Pince) fogadta a vendégeket, akik a -10 fok körüli hőmérséklet miatt ott töltötték a délelőtt hátralévő részét.
Aki mégis dacolt a hideggel az sem unatkozott, a debreceni Kuckó Művésztanya előadásában rövid utcaszínházi jeleneteteket mutattak be a résztvevőknek, a Hotel Kelep séfjei pedig disznótoros ételekkel (hurka, kolbász, hagymásvér, toroskáposzta és sült húsok) készültek.