Ugyan a 2016-os adatokhoz viszonyítva csökkent, de még így is több mint 33 ezer alkalommal láttak el beteget a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpontban tavaly. A legtöbbet Tokajból, de a kistérségen, illetve az illetékességileg a tokaji intézményhez tartozó Rakamaz és Tiszanagyfaluból is közel 16 ezer az ellátások száma. Fontos kiemelni, hogy a nem az ellátási körzetben élők közül is sok esetben, mintegy 6 ezer alkalommal, azaz a betegforgalom 17,9 százalékát kitevően gyógyítottak embereket a tokaji szakrendelőkben.
A csökkenő ellátási számot a 2016 augusztusában bevezetett teljesítmény volumen korlát csökkenésével magyarázzák. A Tokaji Egészségfejlesztési Központ Nonprofit Kft. által az önkormányzatnak benyújtott beszámolóból kiderül, hogy átmeneti szakorvos hiánnyal is küzdött az intézmény, amit minőségi személyi változtatásokkal tudtak orvosolni.
A fenti adatok nem érintik a laboratóriumi ellátást, mert az mind a finanszírozás, mind az ellátás területén egy sajátos szakterületet képez. Tavaly júliustól további négy településsel bővült a tokaji szakrendelő ellátási kötelezettsége. A laboratórium betegforgalma 2016-ban 19012 fő volt, tavaly 17627 főt láttak el. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, azaz a NEAK a teljesítmény volumen korlát (TVK) csak az úgynevezett lebegtetett pontértéken finanszíroz, mely jelentős veszteséget termel, mivel a valódi költségeket nem fedezi a NEAK-tól kapott térítés. A háziorvosok és a fekvőbeteg intézmények által kért laboratóriumi vizsgálatok jelentős részét így az intézménynek korlátoznia kell, mert ellenkező esetben olyan többletkiadást jelent mely, amely a társaságnál kifejezett ráfizetést generál.

Házi szakápolás és foglalkozás -egészségügy
A területre jutó vizitszámok és finanszírozás meghatározása kormányrendeleti szabályok szerint történik. A finanszírozási szerződésben lekötött normatív kapacitás összesen 57 db havi vizit, melyből 40 db szakápolási szolgáltatásra, 17 db szakirányú terápiás szolgáltatásra tagozódik.
Tavaly valamennyi önkormányzati intézmény ellátása is Tokaji Egészségfejlesztési Központ Nonprofit Kft.-hez került foglalkozás egészségügyi tevékenység szempontjából, 215 főt vizsgálta meg. Összesen az intézet 359 fő alkalmassági vizsgálatot- és 11 menedzserszűrést végzett el, valamint 128 fő közcélú munkavállalót is megvizsgált.