Zónásították Tokajt

A Szerencsi Rendőrkapitányság részéről Görcsös Lajos r. alezredes közlekedési osztályvezető és Nagy Csaba c. r. alezredes, a Tokaji Rendőrőrs parancsnoka vett részt 2016. augusztus 11-én a kamionforgalmi munkacsoport soron következő ülésén, melynek témája a kertvárosi részt érintő kamionforgalom volt.

A megbeszélésen ismét elhangzott, hogy a probléma teljes körű megoldását az elkerülő út megépítése jelentené. Erre azonban belátható időn belül nem kerül sor, vagyis a forgalom még évekig fogja terhelni a város útjait. A fentiekre tekintettel azt kell megoldani, hogy az átmenő forgalom kevésbé zavarja a lakosságot.
Ennek érdekében csökkenteni szükséges az áthaladó kamionok számát, sebességét, valamint javítani kell az út minőségét.

A Rendőrség az első két probléma megoldásában érintett.

Görcsös Lajos r. alezredes a Szerencsi Rendőrkapitányság Közlekedési Osztályvezetője elmondta, hogy az áthaladó kamionok tekintetében elsősorban a külföldi szerelvények nem rendelkeznek behajtási engedéllyel, vagyis az ő kizárásuk már enyhítené a gondokat. A probléma az, hogy a súlykorlátozás figyelmen kívül hagyása fix összegű szabálysértés, vagyis a táblát figyelmen kívül hagyó külföldi kamionosnak a rendőr csak 10.000 Ft. helyszíni bírságot tud kiszabni, ami nem bír kellő visszatartó erővel, ugyanis ennek az összegnek a többszörösét spórolja meg a rövidebb úton. A fentiek miatt a külföldi szállítmányozási cégek meghatározzák a sofőröknek, hogy Tokaj felé kell közlekedniük, mert a bírságot előre bekalkulálva is olcsóbb a fuvar.
A Rendőrség javaslatára a Magyar Közút Zrt. a tokaji szakaszt zónásította, ami azt jelenti, hogy a súlykorlátozást nem egyes útszakaszokra, hanem a sebességkorlátozás mintájára zónákra terjesztik ki. Ennek lényege, hogy aki a zóna tábla tiltását megszegi, annak közigazgatási bírságot kell kiszabni, ami 30.000 Ft. Ebben az esetben sem az összeg lesz elrettentő hatású, hanem maga az intézkedés, ugyanis közigazgatási bírság esetében a menetokmányokat a helyszíne

n be kell vonni és az intézkedés alá vont személy csak akkor kapja azokat vissza, ha igazolja a bírság befizetését. Vagyis mondjuk szombat délután, a posta zárását követően a kamionos akár hétfő reggelig is várakozni kényszerül. Abban reménykedünk, hogy a telekommunikáció világában az első néhány, huzamosabb ideig itt rostokolni kényszerülő kamionos után a többiek a törvényes utat fogják választani.
A zónásítás életbe lépéséhez az első intézkedések, a táblák kihelyezése megtörtént. A Szerencsi Rendőrkapitányság vállalja, hogy a rendelkezés hatályba lépését követően egy bizonyos ideig teljes ellenőrzést fog végrehajtani, azt követően pedig visszatérően tudja az ellenőrzést vállalni.

A kapitányság sebességmérő készüléke már most is gyakran mér a Tarcali út maghatározott szakaszán.
Az ülésen felmerült, hogy évente felülvizsgálják az országban kihelyezett fix sebességmérő berendezéseket. A következő felülvizsgálat után a Tarcali útra jó eséllyel pályázhat egy ilyen berendezésre Tokaj. Görcsös Lajos r. alezredes úr azonban felhívta rá a figyelmet, hogy a fix sebességmérő készülék nem válogat a célokban, az nem csak a kamionokat, hanem adott esetben a helyi lakosokat is be fogja mérni, vagyis előtte széles körű lakossági egyeztetés szükséges.

fotók: Erdős József

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content