Véget ért a Crescendo Nyári Akadémia

A tokaji Kulturális és Konferencia Központban megtartott zárókoncerttel véget ért az idei Crescendo Nyári Akadémia. Idén a francia zene és Claude Debussy volt a fő témája komolyzenei mesterkurzusnak, közel két héten át gyakoroltak és koncerteztek a nemzetközi vendégek a városban.

A tizenötödik Crescendo Nyári Akadémián harminchárom ország több mint háromszáz hallgatója és tanára vett részt. Ötödik éve tartják Tokajban kurzusaikat a szervezők, az operatív igazgató szerint a visszajelzések alapján is sikeres volt az idei tábor.

– Kiemelném a barokk és jazz fúzióját, ami nagyon izgalmas volt, de a színházban tartott operajelenetekből összeállított előadás is emlékezetes marad – mondta Végh Balázs a zárókoncert után, amin a nyári akadémia legjobbjai kapnak lehetőséget. Az igazgató hozzátette, kiemelkedő az a létesítményrendszer, ami a nyári akadémia rendelkezésére áll. Végh Balázs szerint a színház, a kulturális és konferenciaközpont mellett a múzeum, a gimnázium és az általános iskola valamint a különböző felekezetek templomai is különleges helyszínei a koncertjeiknek.

Ungvári Liza Veszprémből utazott Tokajba. Második alkalommal vett részt a mesterkurzuson, a fuvola szakos fiatal az idén fejezte be középiskolai tanulmányait Szombathelyen. Azt mondta a tanulás mellett a közösség miatt lett visszajáró növendék.

– A Crescendo több mint zene, rengeteg segítséget és visszajelzést kapok, hogy saját magam megtaláljam. Ez nemcsak a zenére vonatkozik, hanem az élet más területeire is. Rengeteg kurzuson vettem már részt, de itt tényleg segítjük egymást és egy csodálatos közösség alakult ki – emelte ki a hallgató. Szerinte az is fontos, hogy külföldi mesterektől is tanulhatnak, az őt oktató Christian Studler például Svájcban él, így a hétköznapokon nem tudna vele találkozni.

A tanári kar összetétele valóban nemzetközi volt. A számos európai ország mellett volt, aki Ausztráliából, Argentínából, az Egyesület Államokból, Dél-Koreából vagy éppen Japánból érkezett, de a hallgatók között is jócskán akadt, akik több ezer kilométert utaztak a mesterkurzusért. A résztvevők pedig a napi gyakorlás mellett rendszeresen koncerteket adtak és zenés istentiszteleteken is részt vettek. A Crescendo Nyári Akadémián jövőre Haydn zenéje lesz a központi téma. A mesterkurzust továbbra is Tokajban rendezik meg 2019. július 24. és augusztus 5. között.

fotók: Erdős József

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content