Véget ért a Tokaji Bornapok

A bor és a programok kapták a főszerepet a hétvégén Tokajban. A péntek délutántól vasárnap késő estig tartó Tokaji Bornapok egy korábbi rendezvény megújított változata.

Hagyományosan a Tokaj-hegyaljai polgármesterek borának átadójával kezdődött el a Bornapok a hétvégén Tokajban. A mintegy tizenöt éves kezdeményezés az összefogást jelképezi, Hegyalja településeinek vezetői a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatójától vették át az egy üveg száraz és egy üveg édes bort. A római katolikus templom lépcsőjén megtartott átadáson Posta György polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Összetartozás Napja környékén fontos üzenete van a hegyaljai együttműködésnek is, s mivel a történelmi borvidék vezetői ritkán találkoznak így közösen, ezért is fontos hogy ez a szokás megmaradjon. A borokat Szappanos Péter a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója adta át a települések képviselőinek. A kereskedelmi forgalomba nem kerülő bor alapanyagát minden év októberében a Tokaji Szüreti Napokon adják össze a polgármesterek. Ezt a kezdeményezést a Tokajban vendégeskedő Voisin Éva is elismerésre méltónak nevezte, San Francisco tiszteletbeli magyar konzulja azt mondta, nem látott még hasonló kezdeményezést és tanulandó példának nevezte a Tokajit.

Bor minden mennyiségben
Tokaj főterén tizennégy borászat várta a vendégeket. A kóstolópavilonokban a Tokaj Reneszánsz Egyesület tagjai kínálták boraikat, a Dózsa György utcán pedig gasztrosétányt alakítottak ki a szervezők. Fontos üzenete van annak, hogy a borvidék kiemelkedő borkészítői álltak a Tokaji Bornapok mellé, a terv ugyanis az hogy a korábban borfesztivál néven zajló nyár eleji programsorozatot nemzetközileg is elismert, rangos rendezvénnyé emeljék.
A Kossuth tér mellett pedig a Szerelmi Pincesoron, a Világörökségi Bormúzeumban, a Tokaji Múzeumban illetve Tokaj több pincészetében is kiállításokkal, programokkal, koncertekkel és természetesen kóstolókkal készültek erre a hétvégére.

A szórakoztató programok sem hiányoztak a Bornapokról, péntek délután Száraz Tamás „beatgalaxisával” vette kezdetét a koncertek sora, majd a Megasztárban ismertté vált Scwartz Dávid lépett fel zenekarával. Szombaton délután egy nyíregyházi zenekar, a Folkfusion adta meg az alaphangulatot, majd Magyarország legismertebb slammerei faragtak rímeket a fesztiválszínpadon. Első Nagy Tokaji BorSLAMle témája Magyarország-gasztronómia- Tokaj-borok és borászok témakörben zajlott, a Slam Poetry verseny résztvevőinek rímekbe kellett faragnia az előre kiadott témákat és azt a színpadom előadnia. A verseket ének követte, a világzenei műfajban egyik legismertebb magyar előadó, Palya Bea koncertjére várták a közönséget. A Carnegie Hall-t vagy a Covent Gardent megjárt előadóművész eddig nem lépett fel Tokajban, a színpadról is elismerését fejezte ki a közönség felé.
A Bornapok zárónapján sem hagyták csöndben hazamenni a szervezők a vendégeket. Balássy Betty és Varga Feri fellépése után Geszti Péter legújabb formációja és utcabál zárta a három napos program kavalkádot. A rendezvényhez több kapcsolódó programot szerveztek, a vállalkozó kedvűek a melegben történelmi dűlőtúrán vehettek részt, de volt filmvetítés, gyermekprogram és exkluzív borestet tartott Demeter Zoltán borász is, valamint Tokaj Egyesült Államok-beli testvérvárosának, Sonomának a képviselői is megkóstoltatták a Napa -völgyi borokat.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!