Ünnepi megemlékezések Tokajban

A Klapka- és a Petőfi emléktábláknál kezdődött meg a március 15-i megemlékezés Tokajban. A rossz idő ellenére sokan vettek részt a koszorúzáson, a két emléktábla előtt tokaji- és Tokajban működő intézmények, politikai pártok és civil szervezetek hajtottak főt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A megemlékezés a Tokaji Múzeumban folytatódott, ahol Posta György polgármester köszöntötte az ünneplőket. A helyszín kapcsán kiemelte, az épület korabeli lakói átélték és részesei lehettek az 1848/49-es forradalom tokaji eseményeinek. Hozzátette, a szabadságharc alatt két jelentős esemény is volt a városban, illetve annak közelében. Zákó János őrnagy és győztes honvédei vagy éppen a fiatal hadnagy, Angyal Dániel és a többi hősi halott emléke mind a város történelmének írói. Beszédében hangsúlyozta: a külsőleg és belsőleg megújult Tokaji Múzeum újra tartalmas évtizedek előtt állhat, az érdeklődőket pedig arra kérte, hogy szeressék a múzeumot.

Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője a 168 évvel ezelőtti események fontosságára és máig tartó hatásaira hívta fel a figyelmet. Párhuzamot vont az akkori és mostani események között, azt mondta, hogy amilyen úton 1848-ban elindították az országot, azon kell járni a mai napig. Az akkori eszméket követve kell építeni a hazánkat.
„A mai kor fegyvere nem a kard és nem a lőfegyverek, más síkon kell harcolnunk. A politika, a közélet síkján kell harcolnunk és mindent megtenni hazánkért.”
Az országgyűlési képviselő ünnepi beszédében hozzátette: „Magyarország függetlenségét ma is veszély fenyegeti, a magyar embereknek ma is egy sorsdöntő kérdést kell eldönteni. Azt, hogy akarjuk vagy sem, hogy a gyermekeink jövője, kultúrája végképp megváltozzon, vagy ne. Család, település, nemzet – ha jól belegondolunk ezek azok a dolgok, amiért az ember csatába megy.”

A március 15-i ünnepségen Tokaj Város Vegyeskara is fellépett, Illyés Péter előadóművész pedig Ábrányi Emil Mi a haza? című versét szavalta el. A megemlékezés részeként adta át a Tokaji Múzeum új állandó kiállítását Sári Zsolt a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese. Egy időszaki tárlat is megnyílt a múzeumban, amit a magyar nemzet lobogói gyűjtemény tulajdonosa, Nagy Géza katonai hagyományőrző mutatott be.

 

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!