Ünnepi megemlékezés Tokajban

Hagyományosan két helyszínen emlékeztek Tokajban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire. A városi ünnepségen a Klapka- és a Petőfi emléktábláknál koszorúztak.

A Klapka emléktáblának helyt adó épület még ma is őrzi a 170 évvel ezelőtt történteket. Klapka György itt vette át a hadsereg parancsnokságát, az osztrák seregeket itt szorította vissza. Az emléktáblánál Gottfried Péter szavalt, majd a tokaji iskolák és intézmények képviselői helyeztek el koszorúkat.
A városi ünnepség a járási hivatal falán lévő Petőfi emléktáblánál folytatódott. A Sárospataki Alapfokú Művészet tanuló szatmári verbunkost táncoltak, majd Posta György polgármester köszöntötte az ünneplőket. Beszédében hangsúlyozta tisztelegni kell a nemzeti kultúránkat létrehozó elődeink előtt. Emlékeztetett Klapka Györgyre, Zákó Jánosra és a tokaji temetőben nyugvó Angyal Dánielre és azt mondta: „talán a gondviselés akarta úgy, hogy a tokaji ágyúgolyó örök mementóként itt maradjon, emlékeztessen, ha feledni akarnánk, biztasson, ha csüggednénk”.

Török Dezső ünnepi beszédében a felhívta a figyelmet arra, hogy ma is szükség van az összefogásra, az elért eredmények megvédésére a továbbhaladás érdekében. „A reformkor és az 1848. március 15-ei forradalom, majd az ezt követő szabadságharc azt üzeni a mai magyarságnak, hogy nem mondhatunk le önmagunkról, meg kell őrizni a nemzeti arculatunkat, hagyományainkat”.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke hozzátette, az 1848. március 15-én megfogalmazott 12 pont valamennyi pontja még ma is vállalható, benne van minden, amit a nemzet kívánt és egyenértékű az amerikai Függetlenségi Nyilatkozattal. Hozzátette, a későbbi honvédő háborúból Tokaj és térsége is kivette részét. A szedett-vetett sereg legyőzte a horvátokat, akik Bécsig futottak, hogy onnan már az osztrák sorezredekkel térjenek vissza. A magyarokkal nem bírtak el, az orosz cár mérhetetlen serege kellett ahhoz, hogy leverje a forradalmat. Kossuth Lajost idézve azt mondta: „Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás”, megerősítve hogy 1867 után 1919-ben, 1945-ben és 1989-ben is feltámadt Magyarország.
„Életképes nemzet vagyunk! Saját jogon kivívtuk helyünket a szabad népek asztalánál. Az Európai Unió tagjaként egyenrangú tagjai vagyunk a közösségnek. Tiszteletben tartunk minden nemzetet, s elvárjuk, hogy minket is tiszteletben tartsanak. Ne akarják megmondani, hogy mit és hogyan csináljunk. Arra tanított minket a történelem, hogy óvjuk, védjük szabadságunkat, magyarságunkat”.

A tokaji megemlékezést Sándor Száva szavalata zárta, a Petőfi emléktáblánál a megyei, járási és városi hivatalok vezetői, politikai pártok és civil szervezetek koszorúztak.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!