További 12 milliárdot ad az állam Tokajra

További helyszíneket és projekteket támogat meg a kormány állami és uniós forrásokból – vette észre a Napi.hu a Magyar Közlönyben. Tokaj térségében az eddigi 29,5 milliárd forintnyi forrás mellé még 11,8 milliárd forintot adnak. A Felső-Tisza-vidékre jut még 1,5 milliárd forint, a Nyírség 1,4 milliárd forintnyi támogatásnak örülhet.

Orbán Viktor a tavaly októberben a Turizmus Summit 2017 nevű rendezvényen a megígérte, hogy több száz milliárd forintból fejlesztenek, amelyet később kormányhatározatban meg is erősítettek. A Magyar Közlönyből viszont kiderül, hogy több milliárd forint további forrást is az ágazathoz rendelnek. A szövegből pedig az is kiderül, hogy a kormány a nemzeti fejlesztési és a nemzetgazdasági minisztertől, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökségtől is azt várja, hogy az állami forrásokat ahol lehet, váltsák ki uniós programokból (GINOP és TOP) lehívott pénzekre.

A dokumentumból kiderül, hogy nem mindenhol számítanak brüsszeli forrásokra:

a Balaton térségében a gasztronómiai és borturisztikai mesterképző központ kialakítására 1,5 milliárd, a mintagazdaságok hálózatából szervezett borút kialakítására 1,2 milliárd forint hazai forrást szánnak.

Tokajban már egy korábbi rendelettel 29,5 milliárdnyi támogatható projektről döntöttek. Ebben a térségben most 9 GINOP-hoz kapcsolható projektet jelentettek be összesen 11,8 milliárd forint értékben. A legtöbb Mád vagy Mezőzombor (a helyszínről még nem dönthettek a jelek szerint) látogatóközpontjára jut: 1,8 milliárd forintos beruházással számolnak. Valamint a turisztikai fejlesztések közé rendelték a már korábban kihirdetett sátoraljaújhelyi függőhidat is, és a helyi vár “turisztikai attrakció fejlesztését”, a két tételre összesen 2,5 milliárd forintot szán a kormány.

Új sor lett a támogatott projektek között a Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztésének 2. üteme is, amelyre 1,2 milliárd forintot költenek a tervek szerint.

A Felső-Tisza-vidék eddigi 4 beruházása mellé ötödikként csatlakozott egy 1,5 milliárdos tétel, a tematikus vonzerő fejlesztés. A zárójeles megjegyzés szerint ez a Mária zarándokút, a máriapócsi kegyhely fejlesztésére, valamint a talányos nevű “zsidó örökség” rendbetételére mehet. A Nyírségben pedig 1 milliárd forintból gasztronómiai és borturisztikai mesterképző központ jöhet létre, további 400 millió forintból pedig itt is kialakítanak egy borutat a mintagazdaságok között. Ezekre szintén hazai forrásokat szánnak.

A zoom.hu cikke!

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!