Tokaji Szüreti Napok

Idén is több ezer látogatót várnak Tokajba október első hétvégéjén. A részletes programot cikkünkben is megtalálja.

A Tokaji Szüreti Napok nemcsak a történelmi kisváros, hanem a térség legnagyobb múltra visszatekintő rendezvénye is egyben. Az 1930-as évektől megtartott mulatságon a hagyományőrzés mellett a szórakozásé és természetesen a borozásé a főszerep.
A város főterén hegyaljai borászatok kínálják majd legjobb boraikat, de a Tokajban működő pincészetek egy jó része is meghosszabbított nyitva tartással készül a rendezvényre. A szervezők elmondása szerint pár éve a reneszánszát élő pálinkák is egyre keresettebbek Tokajban, így ebből is lesz bőven kínálat.

Összeadják a szőlőt
A Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borának alapanyagának jelentős részét ugyan már elkezdte feldolgozni a Grand Tokaj, a jelképes összeadást azonban a rendezvény hivatalos megnyitóján tartják. A hagyomány szerint mind a huszonhét település vezetője egy kis puttony szőlőt és egy pohár aszút hoz magával a Szüreti Napokra, ahol azt a közösbe öntik, jelképezve ezzel az összefogást. A 2002 óta tartó hagyományból eredő bor kereskedelmi forgalomba nem kerül, azt a településvezetők reprezentatív célokra használják fel. A Polgármesterek Borához egyébként több mint ötven mázsa szőlőt dolgoz fel az állami borászat, a tapasztalatok alapján öt-hatezer palackot töltenek majd meg az ebből készülő borral.

Színes programok három napon át
A Tokaji Szüreti Napok leglátványosabb programeleme a felvonulás, amire minden éven sokan ellátogatnak. A kertvárosból induló és a Kossuth térig menetelő felvonulás összetétele pedig igen változatos, a díszvendégeket szállító hintóktól a majoretteken és fúvószenekaron keresztül a hegyaljai hagyományőrzők valamint a szürettel és a térséggel kapcsolatos installációk színesítik a látványt.
A három nap alatt pedig három színpadon követik egymást a programok, a fellépők névsorában a Magna Cum Laude, a Delta, Zoltán Erika és a Groovehouse is szerepel.

A várba is várnak mindenkit
A rendezvény vasárnapján a főtéri programok mellett tartják a Tokaji Vár Napját is. Rákóczi egykori várát több mint tizenöt év kutatja Makoldi Miklós régész. A várnapon az elmúlt ásatások leleteit és eredményeit is bemutatja, emellett élő történelem órával és bajvívó vitézekkel is várják a látogatókat.

 

A részletes programot itt találja!

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!