Tokaji Dukát: Jön Tokaj−Hegyalja helyi pénze

Tokaji Dukátnak hívják a térség helyi pénzét, a hegyaljai települések rendezvényein már találkozhattak is a bemutatóstandokkal a látogatók. Azt, hogy valaki ilyen fizetőeszközt vezet be nem újdonság: Sopronban a Kékfrank, Hajdúnánáson a Bocskai-, a balatoni térségben pedig a Balatoni Korona már jól bevált a turisztikai szolgáltatók körében.

Tokaj-Hegyalján a helyi pénz bevezetésének a gondolta már a 2013-as BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Programban is szerepeltet, azonban az ÉMOP-2.1.1-F14-es Kiemelt Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című projekt üzleti marketing részébe illeszkedve, 2015 őszéig kerülhet megvalósításra az elképzelés.

– A Tokaji Dukát egy történelmileg és talán gazdaságilag is összetartozó régiót foghat egybe, ezen túl képes lehet erősíteni a térség turisztikai jelentőségét, nemzetközi ismertségét, de talán a legfontosabb, hogy a helyi termelőket, kereskedőket szolgáltatókat képes lehet összekötni és a helyben keletkezett tőkének egy részét helyben tartani. Ehhez persze nem elég létrehozni magát a rendszert, hiszen az nem lehet sikeres az érintett önkormányzatok, a vállalkozók és az itt élők támogatása, tenni akarása nélkül. A helyi pénz csak akkor működik ha a közösség akarja és elfogadja azt – mondta el a dr. Horváth Tibor projektigazgató, aki a Hajdúnánáson már sikeresen bevezetett helyi pénzt, a Bocskai Korona bevezetését is irányította.

A helyi pénz kapcsán már most nagy az érdeklődés, pedig azt hivatalosan csak szeptember 5-én a Mádi Furmint Ünnepen mutatják be. Az eddigi fórumokon és kitelepüléseken azonban már láthatta a lakosság, a vállalkozói szféra is nyitottnak tűnik a kezdeményezés kapcsán.

Miért éppen Dukát?
Tokaj-Hegyalja helyi pénzének nevéről a térség 27 településének vezetői és a közösségi médián keresztül szavazók döntöttek, a számos lehetőség közül (többek közt: Tokaj Pénze, Rákóczi Korona, Tokaji Tallér) a Tokaji Dukátra voksoltak. Történelmi háttere is van azonban: a Rákóczi-szabadságharc idején Hegyalján vezettek már be saját pénzt, amiből a legértékesebb a Dukát volt. Abban az időszakban mindez összefort a közösség erejével és függetlenségével szellemi és anyagi értelemben egyaránt.
A helyi pénz a forint papír címleteit képezi le, tehát 500, 1000, 2000, 5000, 10000 és 20000-es címletekben jelenik meg, a „bankjegyek” pedig Hegyaljához kötődő személyeket ábrázolnak majd. A dukátot névértéken lehet majd váltani, tehát egy Tokaji Dukát egy Forintot ér majd.

– A tervek szerint szeptember végéig megtörténik az első hivatalos kibocsátás. A helyi pénz használói ezt követően az elfogadóhelyeken – boltok, üzletek, piacok, szolgáltatók – vásárolhatnak, de a megbízási, vállalkozási díjak, önkormányzatoktól függően közszolgáltatások is fizethetőek lesznek helyi pénzben és a vállalkozók is vásárolhatnak egymástól. Gyakorlatilag hasonlóan működik mint a Forint, viszont folyamatosan helyben marad. Terveink szerint sokan lesznek olyan elfogadó helyek is akik termékeik és szolgáltatásaik árából a Tokaji Dukát használóinak kedvezményeket nyújtanak, ezt pedig az üzletekben elhelyezett elfogadó helyi matricával fogják jelezni – tette hozzá a projektigazgató.

A pénz kapcsán azt ígérik, hogy ha valaki már nem akarja használni a Dukátot, akkor azt bármikor szabadon vissza is válthatja azt forintra. A csatlakozási lehetőséggel pedig folyamatosan keresik a hegyaljai vállalkozókat, a rendszerhez bárkinek lehetősége lesz később is kapcsolódni.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!