A TOKAJI ASZÚ AZ EGYETLEN ÉRTÉKÜNK, AMELY ÖSSZE TUD BENNÜNKET KAPCSOLNI A VILÁGGAL – Interjú Demeter Zoltánnal

Jelentős támogatással járul hozzá a kormányzat a Tokaji Borvidéki Emlékpark kialakításához. A tervek szerint nyárra elkészülhet a Paulay Ede Színház előtti tér rekonstrukciója, a Tokaj Alapítvány pedig idén megpróbálja kiadni a 150 éve megjelent négynyelvű Tokaj-Hegyaljai albumot. A tervekről illetve a Tokajt és a borvidéket is érintő fejlesztésekről Demeter Zoltán borásszal beszélgettünk.

– Márciusban rendezték a Borjog és Bormarketing Konferenciát Budapesten. A tanácskozáson számos aktuális téma terítékre kerül minden évben. Milyennek látta az idei ülésezést? Adott – e valós iránymutatást arra, hogy merre tart vagy hová kell eljutnia a magyar borvidéknek?
A konferencia lényege, hogy a magyar bor környezetében bekövetkezett vagy tervezett jogi változásokat bemutassa illetve előadásokon keresztül rávilágítson és gondolatokat ébresszen bormarketing témakörben.
Érdekes volt látni, hogy milyen óvatos lépéseket tesz az ágazati és az állami irányítás a borral kapcsolatos elviselhetetlen méreteket öltött adminisztráció csökkentése érdekében.

2016.09.29.. Demeter Zoltán borász, Demeter Zoltán Pincészet, Tokaj.
Író. Fotó: Móricz-Sabján Simon

– Február végén született egy kormánydöntés, aminek részeként a Tokaji Borvidéken is jelentős fejlesztések indulhatnak el. Milyennek látja ezt a lehetőséget?
A Tokaji édesbor (elsősorban Aszú) az egyetlen olyan értéke az országnak, amit a külföld talán be tud azonosítani velünk (magyarokkal) kapcsolatosan. Persze ezzel sokan vitatkoznának, de meggyőződésem – mely személyes tapasztalatokon alapul -, hogy ez ténykérdés. Így minden fejlesztésnek, mely ésszerűen tudja támogatni ennek a produkciónak minél magasabb minőségben történő reprodukálását, örülni kell. Mivel a források mindig végesek ezért az ésszerűségre is ráhelyezném a hangsúlyt.

– A Tokaj Alapítvány több kezdeményezése is megvalósult Tokajban, ilyen a borvidéki emlékpark. A kormányzat célzott támogatást ítélt meg ennek a fejlesztésére, környezetének rekonstrukciójára. Mik a tervek és mikorra valósulhatnak meg?
Örülünk neki, hogy a kormányzat szimpatikusnak találta az ötletünket és ennek okán a városnak juttat támogatási összeget. Tokajnak nagyon sok fejleszteni valója van, annak érdekében, hogy mint a borvidék névadó települése esetleg a borvidék fővárosi pozícióját is magáénak tudhassa egykor majd. Ez a fejlesztés is kicsit talán segít ennek elérésében.
A “kulturális negyed” belső udvara és környezete újul meg, ami az emlékpark helyszínét is adja. Elnyertük Melocco Miklós Kossuth díjas szobrászművész támogatását is a céljainkhoz. Ő fogja 2018-ban elkészíteni az aktuális művet, de a park kialakításának tervéhez is elképzelésekkel járult hozzá.
Reménykedem, hogy ez év július 31-re elkészül minden. A folyamatokra nincs hatásunk, így reménykedünk.

– Maradjunk még az alapítványnál, aminek a gondozásában megjelent már Tokaj-Hegyalja első dűlőtérképe. Milyen tervek vannak a további évekre?
Az 150 éve kiadott négynyelvű Tokaj-Hegyaljai albumot szeretné az alapítvány újra kiadni ebben az éven. Ez egy nagy vállalkozás lesz. Az elkövetkező években is szeretnénk kiadni könyveket, melyek az aktuális személyhez, – akiről megemlékezünk – kötődik.
Programunkban szerepel többek között egy dűlőmegjelölés kitalálása és megterveztetése, évről évre egy plakát a borvidékkel kapcsolatos témával illetve egy mindenki számára – aki érintett a borvidék felvirágoztatásában – elérhető egy aktuális és pontos Tokaj hegyaljai dűlőtérkép egyéni logóhordozással.

– Ki lesz az, akinek emléket állítanak idén az emlékpark szobrai között?
Török István, aki az album társszerzője volt 1867-ben.

– Milyen az alapítvány viszonya az önkormányzattal? Megvalósult a tervezett együttgondolkodás?
Az önkormányzat nyitott és mindenben támogató az alapítvány célkitűzéseivel kapcsolatosan. Reméljük ez a jövőben sem fog megváltozni, ellenben a munkánk ellehetetlenül.

(ej)

TOKAJ ALAPÍTVÁNY
PROGRAM
KÉPESLAP
A borvidéken jelenleg elérhető képeslapok téma és minőség tekintetében nem naprakészek. Létezik az a néma közösségi igény, mely ezen a területen is változást szeretne. A turizmust működésében fontosnak érző régió nem engedheti meg magának, hogy a világból idelátogató vendégek olyan üdvözlőlapokkal szembesüljenek, melyek stílusában olyannak mutatják a vidéket vagy települést, amivel az itt élők nem szívesen azonosulnak.
Fotópályázat keretében bevonjuk a borvidék iránt érdeklődő vagy elkötelezett amatőr illetve profi fotósokat, ezáltal egy érzelmi kötődést alakítunk ki, melynek befolyását a képek témájában és hangulatában visszavárunk. Az általuk készített képekből választunk ki egy adott településre vonatkoztatva hatot – ezeket díjazzuk -, melyek az alapját adják a képeslapok nyomtatásának. Ezt a fotópályázatot évről-évre meghirdetjük. A témát a különböző Hegyaljai falvak és városok adják, melyeknek az e téren a váltás lehetőségét felkínálva, a Tokaj Alapítvány felajánlja az elkészült üdvözlőlapokat.

PLAKÁT
A fotópályázat során legjobbnak ítélt, az adott települést leginkább szimbolizáló, megfogalmazó fotót kiemeljük és külön díjazzuk. Ebből a képből plakátot készítünk, mely a település emblematikus képi megjelenésének, egyfajta címerének ajánljuk. Az így elkészülő sorozat segíti a borvidékről történő egységes képalkotást, illetve egy stílusos kommunikációt alakít ki belföldön és külföldön egyaránt.

DŰLŐTÉRKÉP
Komoly borvidékek, különösen valóságos terroir-gondolkodás alapját hordozók, rendelkeznek dűlőtérképpel. A legkifinomultabbak klasszifikációs térképpel is. A Tokaj Alapítvány szeretné ezt a tokaji borvidék esetében kézzel fogható formába önteni és az idelátogatóknak segítségül átadni. Ilyen módon klasszifikáció nélkül ugyan, de beazonosíthatóvá válnak azok a szőlőterületek, ahol az egyre inkább terjedő és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő dűlőszelektált borok születnek. Mindazonáltal azt is szükségesnek tartjuk, hogy egységes térképi megjelenéssel rendelkezzen a Tokaji borvidék. Az egységes megjelenést egyediséggel színezzük – figyelembe véve az egyéni érdekeltségeket – és mind a pincészetek, mind a hegyaljai önkormányzatok számára megadjuk a lehetőséget saját logójuk, címerük elhelyezésére a kizárólag részükre nyomtatott térképen.

DŰLŐKAPU
Ha dűlőtérképről beszélünk, akkor a dűlők valóságban történő megjelölését is fontosnak érezzük. A Tokaj Alapítvány megbíz egy a borvidéken építészeti tervezésben már bizonyított építészirodát, hogy a hagyományok feltérképezése után és az európai irányokat megvizsgálva dolgozzon ki egy, a helyszíni dűlőjelölésre alkalmas műtárgy tervet, melyet a borvidéki elterjedés szándékával a szőlőtermelőket képviselő hegyközségek részére megvalósításra felajánlunk.

GEOLÓGIAI TÉRKÉP
Szabó József a magyar geológia, azon belül is az ásvány- és kőzettan világhírű professzora volt. Egyik fő kutatási területét jelentette a vulkáni tevékenység tanulmányozása a Kárpát- medencében. Szabó József ennek a tudományos érdeklődésnek köszönhetően került közelebbi kapcsolatba a tokaji borvidékkel és a tokaji borokkal. Az általa készített térkép az első nagy alaposságú geológiai térkép Tokaj-Hegyaljáról, mely 2015-ben lesz 150 éves. Ennek a megünneplése alkalmából a Tokaj Alapítvány újra kiadja a térképet a legnagyobb pontosságú másolat elkészítésének igényével.

TOKAJ-HEGYALJAI ALBUM
Az album korának legnagyobb formájú tájleíró alkotása volt: klasszifikációs besorolásokkal, a geológiai különbözőségek bemutatásával, kivételes szépségű Keleti Gusztáv kőnyomatokkal. Fontos megemlíteni, hogy megjelenése óta nem készült másik, négynyelvű, leíró-bemutató könyv a borvidékről. A gyűjtők igazi ritkaságként tartják számon eredeti példányait. A Tokaj Alapítvány tervezi a 2017-ben 150 éves jubileumát ünneplő album fakszimile kiadását.

magánBESZÉLGETÉS TOKAJÉRT
Alkalmanként megvalósuló beszélgetés-sorozat, mely Tokaj-Hegyalja aktuális kérdéseit igyekszik körüljárni egy adott témában érintett szereplővel illetve szereplőkkel, életszerű megközelítésben. A magánBESZÉLGETÉS-t minden esetben követi egy a borvidék vezető borászatainak borait bemutatni szándékozó borkóstoló, ahol lehetőséget adunk a résztvevőknek a kötetlen beszélgetésre, eszmecserére és az adott borászatok borainak megismerésére.

EMLÉKPARK
Borvidékünk több mint 500 éves. Történelmébe számos iránymutató, értékformáló személyiség fonódott. Tokaj-Hegyalján a mai napig nincs egy hely és nincs egy szobor-együttes, ahol a borvidék egykori szakmai nagyságai előtt a kortársi környezet megemlékezhetne. Egy emlékpark kijelölése, építésének elkezdése, a szobrok-domborművek időről-időre történő felállítása mindenképp közösség építő és formáló erővel bír.

PRO DISTRICTU TOKAIENSIS – TOKAJI BORVIDÉKÉRT DÍJ
Évről-évre az alapítvány által adományozott díj, azoknak a napjainkban szakmán kívüli, Tokajért tevékenykedő kortársainknak, akik önzetlen munkával támogatják a borvidéket felemelkedésében, a világ bortérképére való visszakerülésében.

A Tokaj Alapítványt az OTP 11734224 -20005193 számlaszámon tudják támogatni a segíteni szándékozók, illetve az személyi jövedelemadó 1%-át is fogadni tudja a szervezet.
Az alapítvány egy bizonyos összeghatár felett az adományozó nevét feltünteti a műalkotás talapzatán vagy a domborművön.

www.tokajfoundation.com

TOKAJ ALAPÍTVÁNY
HITVALLÁS

A filoxéra, a borhamisítások kora, a trianoni diktátum, a gazdasági világválság, a második világháború vesztéségei és a nyakunkba szakadt kommunizmus gyakorlati kiteljesedése teljesen megsemmisítette a rendszerváltásba megérkező, építkezni vágyó generáció kapcsolatát elődei kultúrájával.
Az elmúlt száz év szinte teljesen átalakította viszonyunkat a megelőző évszázadok üzenetének megértéséhez. Régi emberek régi könyveikben megfogalmazott gondolatai értelmezés nélkül maradnak. Régi emberek körülöttünk üzenő épített öröksége nem élvez megbecsülést. Régi emberek régen elvégzett munkája veszendőség.

Az elmúlt időszakban elvégzett munka megmutatta sok szakmán belüli és azon kívüli ember számára, hogy a Tokaji bort nem ok nélkül ünnepelte Európa értelmisége az elmúlt századokban. Ez a rövid idő elég volt ahhoz, hogy a termőhely – a kvalitásából adódóan – a létrejött borminőségeken keresztül megmutassa azon lehetőségeket, melyben a saját értelmünk, megértésünk finomításán túl, a világba visszavezető utat is meg tudjuk találni.

A borvidéken szakmai forradalom zajlik. A termőhelyek és a borok értelmezésének idejét éljük. Mozdulataink, lehetőségeink erejét mérjük. Mindeközben változunk, mely változással észrevétlenül a régmúltban elejtett fonal végéhez kapcsolódunk. Ez a kapcsolódás teremti meg annak az alapját, hogy az alkotáshoz nélkülözhetetlen folytonosság újra megteremtődjön.

A Tokaj Alapítványt azzal a céllal hoztam létre, hogy lehetőségeinek mértékében segítse annak megteremtődését, hogy az itt élő, alkotni vágyó emberek felismerjék és megértsék környezetük múltból küldött üzenetét illetve támogassa álmaik megszületését és beteljesülését.

A Tokaj Alapítvány működtetői hiszik, hogy a Tokaji borvidék a világ borkultúrájának egyik alappillére, ahol a borok az egész emberiség örömére születnek.

Demeter Zoltán – alapító

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content