Tokajban is „ragyognak” a borászok csillagai

A budapesti Zrínyi utcai helyszín mellett Tokajban is csillagot kaptak a Borászok Borászai. A borvidék fővárosában a Tokaj-hegyaljai díjazottak előtt tisztelegnek a Paulay Ede Színház és egyben a Borvidéki Emlékpark bejáratánál.

A Borászok Borásza elismerést Rókusfalvy Pál alapította 2007-ben. Azóta tizenhárom alkalommal osztották ki a díjat, ebből négyszer Tokaj-hegyaljai borász vihette haza a címet. Elsőként Demeter Zoltán (2007-ben) munkásságát ismerték el a kitüntetéssel, Szepsy Istán 2009-ben, Berecz Stéphanie pedig 2014-ben lett a cím birtokosa. Utoljára a borvidékről Bacsó András kapta meg a Borászok Borásza címet 2016-ban. A Vinum Praemium Alapítvány gondozásában évente átadandó díj különlegessége, hogy a Kárpát medencei borászok szavazzák meg a szerintük a címre legméltóbb kollégájukat.

A Borászok Borásza ötletgazdája a tokaji avatón beszédében elmondta, négy csillag kapcsán ünnepelnek, de ez a négy elismerés a közösség érdeme. Rókusfalvy Pál hozzátette, a borászok gyakorta gladiátor küzdelmet folytatnak azért, hogy minden évben teremtsenek valamit, egy újabb szüret pedig újabb lehetőség az alkotásra. Méltatta a közösség fontosságát és kiemelte, azért avatnak elsőként a borvidékek közül Tokajban csillagokat, mert a borok között is Tokaj az első.
– Tokaj ötszáz éve az első és valójában az egyetlen, ami Magyarországról eszébe jut bárkinek a világban. Óriási kincs és innen van a legtöbb Borászok Borásza. Külön köszönöm a Tokaj Alapítványnak, akik nagyon sokat tesznek Tokajért és azért, hogy mindezt az emberek a magukénak érezzék – tette hozzá az ötletgazda, aki a médiás munkássága mellett maga is húsz éve borászkodik Etyeken.

A borász csillagok avatóján Demeter Zoltán, a Tokaj Alapítvány alapítója fontosnak nevezte az egymás sikereinek szóló örömöt. Az első Borászok Borásza címmel kitűntetett szakember hozzátette, fontos hogy jól szervezett közösségben működjenek a borászok is, amit a díj is igazol.
– Elsőként Tokajban, a borvidék fővárosában állít ünneplési felületet a két alapítvány az itt élő közösség számára remélve azt, hogy a taps tisztasága és őszintesége azzal a hitelességgel jelenik meg, mint amilyennel a díjazók és a díjazottak viszonyulnak egymáshoz – emelte ki Demeter Zoltán.

Az avatóünnepségen Posta György polgármester megköszönte a két alapítványnak, hogy Tokajban is elhelyezték a borászok csillagait. Hozzátette, fontos üzenete van ennek és büszke arra, hogy ez elsőként itt valósulhatott meg.
– Bízom abban, hogy ezek a csillagok gyarapodni fognak és egyszer elérik majd a Paulay Ede Színház bejáratát. Nagyon szeretném, ha rövidesen újra itt állhatnánk azért, mert egy újabb díjazott neve kerülne a többiek mellé. Azaz érték, amit a Tokaj Alapítvánnyal közösen az önkormányzat készít a Borvidéki Emlékparkban példaértékű és bízom abban, hogy további folytatása lesz a kezdeményezésnek – zárta gondolatait a város polgármestere.

A Borászok Borásza díj eddigi története során a Tokaj-hegyaljai borvidékre került legtöbbször az elismerés. A világörökségen dolgozó szakemberek jelenléte egyébként is erős a mezőnyben, idén a legjobb ötven borász közül tizenhárman dolgoznak Hegyalján.

(ej)
fotók: Erdős József

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!