Tokajban a Héttorony Fesztivál

Utolsó előtti vidéki helyszínként Tokajban tartottak Héttorony Fesztivált. A Makovecz Imre öröksége előtt tisztelgő rendezvénysorozat részeként Salamin Ferenc és kollégáinak kiállítás megnyitóját, valamint a lengyel Volosi zenekar- és a Borbély-Dresch Kvartett koncertjét a Paulay Ede Színházban tartották.

Salamin Ferenc 1987 óta dolgozik Szerencsen építészként, azóta Tokaj-Hegyalja szinte összes településén tervezett már épületet.

– Tokaj-Hegyalja egy olyan hölgy, ami nem fáj az embernek, ha más is szereti. Egy kivételes szerelem, minél többen szeretnek belé, annál jobb – mondta el a munkásságát bemutató tárlat megnyitóján az építész, aki hozzátette sokan dolgoznak azért, hogy ez a szerelem minél jobban beteljesedjen.

A kiállítás megnyitóján Koncz Ferenc országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, 1990 óta ismeri Salamin Ferencet és munkásságát, polgármesterként pedig nyolc éven át dolgozott együtt a főépítésszel. Kiemelte, kevés olyan kisváros, mint Tokaj mondhatja el magáról hogy kőszínházzal rendelkezik és azt ilyen színvonalas tartalommal tudják megtölteni.

Demeter Zoltán tokaji borász megnyitóbeszédében elmondta, a borvidék egészére kiterjedő Makovecz -hatás meghatározó.
– Salamin Ferenc, aki gondolataival, mozdulataival és művészetével kőből, homokból, cementből és fából életre kelti, megvalósítja álmainkat, reményeinket, amelyeket már elveszettnek vagy megvalósíthatatlannak hittünk. Olyan fáklyával világítja be környezetét, ami meghatározó stílusformáló erővel bír a kortársakra, tiszta üzenetet küld a jövő generációinak és méltó folytatása a Makoveczi álomnak – méltatta az építészt Demeter Zoltán.

A Héttorony Fesztivál idei programsorozatában Tokaj volt az egyetlen olyan helyszín, ahol nem Makovecz Imre által tervezett épületben tartották a rendezvényt. A szervezők elmondása szerint idén azért esett Tokajra a választás, mert a tervek szerint a Tisza és a Bodrog összefolyásánál tervezik felépíteni a héttornyú Sevillai Pavilont.

fotók: Erdős József

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content