Tokajban is elkezdődtek a szűrések

Megkezdődött az a mintegy tizennyolcezer fő bevonásával zajló országos vizsgálatsorozat, amelyet négy egyetem közreműködésével végeznek el az ország közel ötszáz településén.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében harmincnégy város és község érintett, a reprezentatív kutatás célja, hogy pontos képet adjon a koronavírus járvány kiterjedéséről, a fertőzöttek és az átfertőzöttek számáról. Itt a Debreceni Egyetem szakemberei végzik el a többlépcsős mintavételt, a felmérésre bevont emberek pedig értesítés kapnak az eredményről pár napon belül.
Arról hogy ki vehet részt a kutatásban, és ezzel a tesztelésben a Központi Statisztikai Hivatal véletlenszerűen választotta ki a tizennégy év feletti korosztályból egymástól eltérő településtípusokon. Papp Csaba a négy megyés szűrőprogram fő koordinátora elmondta, a Debreceni Egyetem részéről 3904 fő érintett a vizsgálatban. A
– Az a kép, amit kapunk kettős. Megvizsgáljuk a koronavírus jelenlétét orrgarat minta alapján, vérből pedig azt mutatjuk ki, hogy a vizsgált személy korábban találkozott már ezzel a vírussal vagy nem – emelte ki Papp Csaba.
A szűrés során még több mint húsz laborparaméter végeznek népegészségügyi vizsgálatokat. Egyebek mellett kiderülhet, hogy a vizsgált személynek van –e gyulladása, máj-, pajzs- és hasnyál, vagy éppen cukorbetegsége.
– Egy nagyon értékes szűrésről beszélünk, ennek az összköltsége majdnem százezer forint, ha mindent beleszámítunk. Ez egy nagyon komoly „ajándék”, épp ezért nagyon kérek mindenkit, hogy vegyen részt benne – tette hozzá a négy megyés szűrőprogram fő koordinátora, aki szerint azért is fontos a szűrés, mert minden vizsgált ember 500-1000 társát képviseli.

Azok, akiket a kutatásban való részvételre felkértek de nem vettek részt a szűrésen a következő héten újra lehetőségük van azt megtenni. A terv pedig az, hogy egy hónap múlva újra visszatérnek és újbóli mintákat vesznek az érintettektől.

(ej)
fotók: Erdős József

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!