„Tokajban egy minőségi változás is elindulhat…” – Interjú Posta György polgármesterrel

Eddig nem látott pályázati pénzek érkeztek Tokajba, csak idén meghaladta a két milliárd forintot a fejlesztésekre költhető forrás. Ugyanakkor több nagyberuházás csak jövőre kezdődhet el, a munkálatok előtt számos bürokratikus feladatot is végre kell hajtani ahhoz, hogy a látványos munkálatok elinduljanak. A Tokaji Hírekben december 18-án megjelent interjú kibővített változata.

Tavaly év végén érkezett a hír három nagy pályázat elnyeréséről, amelyek összértéke megközelíti a másfél milliárd forintot. Azonban sem a „zöld”-, sem a „barnaváros” nem indult el, az Idősek Otthonának energetikai korszerűsítéséhez pedig csak nemrégiben kezdtek neki.
– Hosszas előkészítő munkálatokon vagyunk túl. A mai pályázati rendszer sokkal nehézkesebb, mint korábban volt. A pályázatok elnyerése, nem jelenti az azonnali kivitelezés megkezdését, hanem különböző előírások, szabályok, feladatok megoldása történik a tényleges megvalósítást megelőzően. Ha mindezeknek eleget teszünk akkor kapunk zöld utat. Ennek megfelelően az Idősek Otthona energetikai korszerűsítése már zajlik, a „zöldváros” projektnél pedig már elkészültek a kiviteli tervek és most történik a közbeszerzés előkészítése, aminek során a kivitelezőt választjuk ki. Reményeink szerint ez a folyamat tavaszra befejeződik és akkor el is kezdődhetnek a munkálatok azon a kilenc helyszínen, ahol be fogunk avatkozni. A projektben a zöldterületek és játszóterek kialakítása mellett megtörténik a Tenkács -ház felújítása, a Benedek Pál utcán illetve a Gróf Apponyi Albert utca és a Klapka György utca sarkán pedig egy teret alakítunk ki leállósávval, parkolókkal. Sok helyszínen fognak folyni majd a munkálatok. A pályázatnál törekedtünk arra, hogy olyan beruházásokat vigyünk végbe, ami a tokajiak életminőségén javít.
A barnaváros projekt a városháza mögötti gazdasági épület rekonstrukciójáról szól. Azt az épületet, ahol most a városüzemeltető szervezet működik elbontjuk, újat építünk és egy impozáns belső teret is kialakítunk. Reményeim szerint így már tényleg létrejöhet egy olyan közigazgatási központ, ahol a járási hivatal, a városüzemeltető és az önkormányzat méltó körülmények között tud majd működni.

Régóta beszélünk olyan fejlesztésekről, amit nem az önkormányzat hajt végre Tokajban, hanem a Borvidéki Fejlesztési Tanács. Ez többek között a sétálóutca épületeinek homlokzati megújítását, a Kossuth tér és környékének rekonstrukcióját valamint a Bodrog parti sétányt jelenti. Ezek mikor kezdődnek?
– Most folyik a kiviteli tervek közbeszerzési eljárása, ami sajnos első körben érvénytelen volt. A második kör a napokban jár le, bízom abban, hogy ez végre érvényes lesz és győztest tudnak majd hirdetni. Ez esetben a három projekt kiviteli terveink három hónapon belül kell elkészülnie, amit a kivitelező kiválasztása követ majd. Úgy tervezzük, hogy nyár végére ez is megtörténik, ami után, reményeim szerint, még ebben az évben elkezdődnek a munkálatok.

Nem csak kizárólagosan Tokajt, de a várost is nagyban érinti a kerékpárút folytatása.
– Ez a beruházás két kedvezményezett megvalósításában épül meg. Az elsőt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából, egy GINOP-os pályázat keretein belül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) hajt végre. Ez Tokajt a hídfőtől a Fesztiválkatlanig haladó szakasz esetében érinti, ami a Bodrog parton halad majd, illetve a Tokaj és Tarcal közötti, még hiányzó szakaszon építik tovább a kerékpárutat. Ugyanezek a munkálatok a Lebuj-kanyar és Bodrogkeresztúr közötti részt is érintik, a felsoroltaknak már jogerős építési engedélye van és épp a kiviteli tervek készülnek. Ezen három szakasz építése is július-augusztus környékén kezdődhet el.
Ezen fejlesztésen felül Tokaj, mint konzorcium vezető Bodrogkeresztúrral, Tarcallal és Máddal közösen hajt végre 1,8 milliárd forintból és a hiányzó szakaszokat érinti. Városunk esetében a Fesztiválkatlantól a Lebuj-kanyarig terjedő rész készül el ebből a forrásból, de a tarcali belterületi építés, a Mád közigazgatási határáig tartó út valamint a Bodrogkeresztúr és Tarcal közötti szakaszt fejlesztése is része a projektnek. Itt már élő szerződésünk van, reményeim szerint a mind a két projekt időben elkezdődik és 2021 tavaszán biztonságos körülmények között körbetekerhető lesz a Tokaji hegy. Ez önmagában is egy turisztikai attrakcióvá válik, szép környezetben sok látványosság mentén halad majd az út, bízom abban, hogy a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút vonatkozásában is sok ember érdeklődését felkelti majd.

Ahhoz viszont át kell kelni a hídon, aminek a munkálatainak már tavaly ilyenkor is zajlaniuk kellett volna.
– Ez igaz, de sajnos rajtunk kívülálló okok miatt csúsztak a munkálatok. A NIF arról tájékoztatott, hogy az Erzsébet királyné híd felújítására a kiviteli tervek, amit többször kellett módosítani, már engedélyezés alatt állnak. Jelen állás szerint a híd és a körforgalom felújítása március közepén indul el. A hídfelújítás továbbra is négy szakaszban történik meg, az utolsó, ötödik ütem a körforgalom teljes felújítása lesz. Utóbbit az is nehezíteni fogja, hogy az út alatt mintegy száz méter hosszan ki kell cserélni az ivóvíz gerincvezetéket is, ami nehezíti a kivitelező munkáját. Itt egy azbeszt cső van, aminek kiváltására eddig nem volt lehetőség. A körforgalom egyébként a jelenleginél nagyobb lesz, az önkormányzat arról döntött, hogy a közterületből két métert átad erre a célra. A munkálatok befejezését követően sokkal biztonságosabban lehet majd közlekedni, mint eddig.

Tavaly ősszel jelentették be egy új, öt csillagos szálloda építését. A tereprendezés már elkezdődött, az önkormányzat pedig bevétel növekedést és munkahelyteremtést vár a luxushoteltől. De mikortól?
– A projekttábla már kikerült, a beruházó pedig arról tájékoztatott, hogy jogerős kiviteli tervei vannak. Most zajlik a kivitelező kiválasztásának folyamata, a munkaterület átadással tavasszal indulhat az építkezés. Hegyalja egyik legnagyobb beruházásról van szó, ami jelentősen át fogja alakítani Tokaj turisztikai kínálatát és a város gazdasági életét. És itt nem csak építésre kell gondolni, hanem arra, hogy a hotellel partnerséget kötők vagy az oda beszállítók is folyamatos megrendelésre számíthatnak. Az Önkormányzat arra számít, hogy az iparűzési adó bevétel növekszik és bízunk abban, hogy munkahelyek is létrejönnek ahol tokaji emberek is el tudnak helyezkedni. Egy ekkora szálloda alkalmazni fogja a jó szakembereket, ami a városnak csak jót jelenthet.

Tehát az iparűzési adón felül akár helyi vállalkozásokat is eltart majd? Télen is, amikor a nyári nyüzsgés után a város is rápihen a következő szezonra? Nemrég egy külföldi delegáció tagjai azt mondták, hogy csak zárt üzletekkel találkoztak és olyan, mintha aludna Tokaj.
– Ezen mindenképpen változtatnunk kell. A szálloda, mivel minden szolgáltatás „házon belül” elérhető lesz, nem biztos hogy közvetetten hatással lesz Tokaj téli élénkülésére. Azt el kellene érni, hogy a szolgáltatások ne zárjanak ilyenkor be, mert akik felkeresik a várost azok nem tudják a pénzüket itt elkölteni.

Az év elején a költségvetést négy és fél milliárd forintot meghaladó összeggel fogadták el, amiből két és fél milliárd a pályázati forrás. Ezzel elégedett?
– Ilyen jelentős pályázati forrásokat a város még soha nem kapott. Az ebből finanszírozott beruházások közül jelenleg három fut, a bölcsőde építése mellett a csapadékvíz projekt is elkezdődött a már említett energetikai korszerűsítésen felül. A beszélgetés elején említett projektekkel együtt nagy hatással lesz mindez a város életére, szebbé és a vendégek számára is érdekesebbé válhat a város. A jelentős forrásokon keresztül pedig Tokajban egy minőségi változás is elindulhat.

Ha már pénzügyek: ezt az évet sem sikerült megúszni hitelfelvétel nélkül.
– Ez egy visszatérő probléma. Tény, hogy a város méretéből adódóan és abból a feladatalapú finanszírozásból, amit az államtól kapunk, nem tudjuk fenntartani ezt a jelentős intézményhálózatot. Ezért kényszerülünk minden évben hitelfelvételre. Az, hogy ezt a helyzetet hogyan tudjuk kezelni az új képviselőtestületnek is az egyik legjelentősebb stratégiai kérdése lesz. A közeljövőben erre a problémára is megoldást kell találnunk.

Zárásként akkor a választás utáni időszakról is beszéljünk. Októberben ugyan Önt nagy többséggel választották újra, de a képviselőtestület teljesen lecserélődött.
– Fiatalos és nagy lendülettel bíró testület jött össze a választók akarata szerint. Sokat találkozom a képviselőkkel, túl azon, hogy megismerjük egymást próbálunk közösen gondolkodni és tenni azért, hogy még szebb és jobb legyen Tokaj. Mindannyiunk részéről kialakult ez a szándék, hogy előre vigyük a város életét. Bízom, hogy eredményességben is látszani fog ez. Mindenki lelkes, tenni akar és elhivatott, ebből csak jó dolgok jöhetnek létre.

Polgármester úr! A Tokaji Hírekben a lapzárta miatt ugyan nem ejtettünk szót a közelmúlt történéseiről. A településen élők illetve közösségi oldalakat olvasók úgy értesülhettek, hogy megromlott az Önkormányzat és Tokaj Kincsei Egyesület kapcsolata. Világítsa meg, mi áll ennek háttérben?
– Az elmúlt napokban valóban egy olyan vita alakult ki a Facebook közösségi oldalán, ahol nem minden oldal hallgattatott meg és csak részigazságok kerültek napvilágra. Azt mindenképpen el kell mondani, hogy a Tokaj Kincsei Egyesület eddigi tevékenysége kiemelendő, hiszen a tagok saját szabadidejüket nem sajnálva szerveztek sokszor hiánypótló programokat. Erről már korábban is szóltam, az augusztus 20-ai Nemzeti Ünnepen beszédemben sok más szervezet mellett az ő munkásságukat is kiemeltem. Több színvonalas és a városlakók valamint a Tokajba érkezők szemében is jól sikerült rendezvényt tudhatnak maguk mögött. Ez egyébként nem csak a Tokaj Kincsei Egyesületre igaz, hiszen van még más olyan civil szervezet is, akik ilyen vagy hasonló formán a városért dolgoznak. Mindenki munkája fontos, az Önkormányzat továbbra is számít a civilekre, feltétlenül szükség van arra, hogy az ő tevékenykedésük is a város mindennapjainak a része legyen.
Ugyanakkor valamennyi érintettel tisztázni kell, hogy együttműködésüknek mi a célja, a tartalma, a gazdasági és pénzügyi mozgástere valamint milyen jogok és kötelességek vannak a másik féllel szemben. Mindezeket egy együttműködési megállapodás keretében rögzíteni kell úgy, hogy az Önkormányzat költségvetésében is időben megjelenhessenek az együttműködésből származó terhek és a későbbiekben a ma talán még csak álomnak tűnő bevételek. Azok az együttműködések tudnak tartósak lenni, vagy a lejáró megállapodások helyett újak kötődni, amelyekben mindkét fél, így az önkormányzat és a szervezet egyaránt jól érzi magát, azaz a célok mindkét oldalon teljesülnek.
Konkrétan a Tokaj Kincsei Egyesület által szervezett programok esetében eddigiekben is természetes volt, hogy az Önkormányzat jellemzően díjmentesen biztosítja a kért területet, eszközöket, humánerő forrást. Ugyanakkor a rendezvények megítélése, sikerének vagy sikertelenségének mérése és értékelése, valamint a ráfordításokkal történő elszámolás után a rendezvény gazdaságosságának és fenntarthatóságának, eszmei vagy pénzügyi hozadékának esetleges terhének utólagos kiértékelése mindig elmaradtak.
A novemberi Kulturális, Turisztikai és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Bizottsági ülésen jelenlévő egyesületi vezető tájékoztatást kapott a jövőbeli együttműködési szándékról és annak tervezett kereteiről, továbbá arról is, hogy az előzetesen leadott három programtervükből az idei Adventi Forgatagot változatlan feltételek mellett biztosítjuk. Egy, a tervezett főtérnél alkalmasabb helyszínen rendezett disznótort-, valamint az Utcazene fesztivált pedig együttműködési megállapodásban rögzített feltételek szerint szintén támogatja a képviselőtestület. Polgármesterként meggyőződésem, hogy biztosan van Tokajnak másik olyan közösségi tere vagy területe, mely ilyen rendezvény megtartására a Kossuth térnél alkalmasabb.
Ezt követően a Tokaj Kincsei Egyesület ahelyett, hogy a soron következő bizottsági ülésen prezentálta volna terveit, inkább sajátos Facebook kommunikációba kezdett, ami mind a mai napig tart. A képviselőtársaim és véleményem szerint nem a közösségi oldal az a felület, ahol az önkormányzat kapcsolatát akár a Tokaj Kincsei Egyesülettel, akár más civil szervezettel rendeznie, vagy működtetnie kell. Nyitottak vagyunk a további együttműködésre, de ehhez kiszámítható és átlátható működésű partnerre is szükség van.

(ej)

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!